Ερχονται κατασχέσεις περιουσίας για 1,7 εκατ. οφειλέτες

Ερχονται κατασχέσεις περιουσίας για 1,7 εκατ. οφειλέτες

Υπό το φόβο κατάσχεσης ή δέσμευσης της περιουσίας τους, βρίσκονται περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ελληνες οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άνω του ενός εκατομμυρίου που ήδη έχουν ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Η κατάσταση των νοικοκυριών είναι απελπιστική και αποδεικνύει ότι μπορεί τα μακροοικονομικά νούμερα να ευημερούν, η καθημερινότητα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν τα 102 δισ. ευρώ, οι οφειλέτες αυξάνονται καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη τη δόση από τη ρύθμιση που έχουν κάνει.
Ούτε οι περίπου 500 κατασχέσεις κάθε ημέρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία των απλήρωτων οφειλών που αυξάνονται μήνα με το μήνα, διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος και απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την οικονομία.

Οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών έφεραν πάνω από 5 δις ευρώ το 2017, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτοξεύτηκαν και αγγίζουν τα 102 δις ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Μόνο τον τελευταίο μήνα του 2017 οι φόροι που δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανήλθαν σε 1,3 δις. ευρώ ενώ τα νέα χρέη που προστέθηκαν πέρυσι στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν τα 12,931 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.050.077 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.744.115 οφειλέτες. Με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 4.068.857 φορολογούμενοι.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά :

– Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,85 δις ευρώ.

– Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν το 2017 διαμορφώθηκαν σε 12,931 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δις. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κλπ).

– 4.068.857 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260 άτομα.

– Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε 1.050.077 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.

– Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 5,069 δις. ευρώ από τα οποία 2,687 δις. από παλαιά χρέη και 2,391 δις. ευρώ από νέες οφειλές.

tanea