Ερντογάν: Σύντομα η πολιορκία της Αφρίν – Απέτρεψαν ανάπτυξη των δυνάμεων του Άσαντ

Ερντογάν: Σύντομα η πολιορκία της Αφρίν – Απέτρεψαν ανάπτυξη των δυνάμεων του Άσαντ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πόλης Αφρίν, πρωτεύουσας του κουρδικού θύλακα στη βόρεια Συρία όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται μία τουρκική επίθεση για την εκδίωξη των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

«Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο k. Ερντογάν, σε ομιλία του στους βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος AKP, του οποίου είναι πρόεδρος, στην Εθνοσυνέλευση.

Με τον τίτλο «Κλάδος Ελαίας», η επιχείρηση την οποία ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες σύμμαχοί του έχει στόχο τις YPG, Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που θεωρούνται ωστόσο «τρομοκρατικές» από την Τουρκία, λόγω των πολιτικών δεσμών τους με το PKK του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο μέχρι τώρα περισσότερων από 30 χωριών, αλλά βρίσκονται κυρίως σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο, δυτικό και νότιο τμήμα της επαρχίας Αφρίν.

«Καθώς ενεργούμε με τρόπο ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας μας και λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους, μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό: δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τρία και πλέον εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο καντόνι Αφρίν, την επομένη μιας συνομιλίας με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του.

Η Τουρκία προειδοποίησε την Καθαρά Δευτέρα ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή, έπειτα από πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Κυριακή για μια συμφωνία ανάμεσα στις YPG και την κυβέρνηση της Δαμασκού. naftemporiki.gr