Ερευνάται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος η Λέγκα

Ερευνάται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος η Λέγκα

Έρευνες σε τράπεζα της Βόρειας Ιταλίας διεξήγαγε σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου η οικονομική αστυνομία της χώρας, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών περί πιθανού «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» από το ακροδεξιό, συμπολιτευόμενο κόμμα Λέγκα του Βορρά τότε, σήμερα απλώς Λέγκα.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017, όταν δικαστήριο της Γένοβα «πάγωσε» τους λογαριασμούς του κόμματος, προκειμένου να επιστραφεί στο δημόσιο το ποσό των 49 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε σκάνδαλο διαφθοράς του 2010.

Ωστόσο, οι αρχές εντόπισαν μόλις 2 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς και έτσι, εικάζουν ότι τα υπόλοιπα χρήματα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσχεση.

Ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε πέρυσι τις επίσημες αρχές για απόπειρα καταστροφής του κόμματος, μέσω του μπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης, όπως έγραψε το naftemporiki.gr.

Ακόμη αναφέρεται πως το 2017, δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε σε 25 μήνες φυλάκιση τον ιδρυτή της Λέγκα του Βορρά , Ουμπέρτο Μπόσι, για υπεξαίρεση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ακροδεξιό κόμμα.

Το ίδιο δικαστήριο, επιπλέον, κάλεσε τη Λέγκα να επιστρέψει στο δημόσιο το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για την περίοδο 2008 – 2010, ύψους 49 εκατ. ευρώ.