Επιχειρήσεις, χρέη, μηνύσεις… Τι περιμένει τον Τραμπ;

Επιχειρήσεις, χρέη, μηνύσεις… Τι περιμένει τον Τραμπ;

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην έχει αποδεχθεί ακόμα την ήττα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για πάντα. «Έξω» τον περιμένουν δικαστικές μάχες, προβληματικές επιχειρήσεις και χρέη.

Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να σχεδιάζει το μέλλον ως εκλεγμένος πρόεδρος, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απέχει του δημόσιου βίου – και κατά το CNN – και από την διακυβέρνηση της χώρας, απασχολημένος με τις ανά τη χώρα καταγγελίες του για νοθεία στις εκλογές.

Εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να μετακομίσει από τον Λευκό Οίκο το αργότερο στις 20 Ιανουαρίου. Και μετά; Κυνήγι από τους εισαγγελείς, βουνά από χρέη, προβληματική οικογένεια και οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και η Trump TV, ένα πιθανό εφαλτήριο για μια νέα αρχή….

Οι μηνύσεις

Από την εποχή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ το 1973, στις ΗΠΑ δεν μπορεί να παραπεμφθεί εν ενεργεία πρόεδρος. Αλλά όταν θα φύγει από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ δε θα απολαμβάνει αυτής της ασυλίας. Και επί τέσσερα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που καραδοκούν.

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υπό έρευνα ποινικές και αστικές υποθέσεις για τις πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις Τραμπ, ενώ ο πρόεδρος αντιμετωπίζει και μηνύσεις από γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση. Δεν αποκλείεται ακόμα να βρεθεί μπλεγμένος και στο σκάνδαλο δωροδοκιών που έστειλε τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κοέν στη φυλακή το 2019. Ο Κοέν κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία δυο γυναικών προκειμένου να μην καταθέσουν για τις σεξουαλικές σχέσεις που είχαν με τον Τραμπ, όταν ήταν ακόμα υποψήφιος για την προεδρία. Ο Κοέν κατέθεσε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να κάνει τις πληρωμές.

Ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει, πριν εγκαταλείψει το αξίωμα, να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να «καθαρίσει» το όνομα του, αν και κανένας πρόεδρος μέχρι τώρα δεν έχει επιχειρήσει να… δώσει χάρη στον εαυτό του και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σαφές ότι αυτό στέκει νομικά.

«Είναι σαν τον Χουντίνι ολόκληρη τη ζωή του», λέει στην DW ο βιογράφος του και δημοσιογράφος Μάικλ Ντ’Αντόνιο. «Μπορεί να ξεγλιστράει από τις μηνύσεις και να πληρώνει το ελάχιστο στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, όταν η κυβέρνηση τον έχει πιάσει στα πράσα».

Τα χρέη

Ορισμένοι υποστήριζαν ότι η στρατηγική του Τραμπ στη δεύτερη προεκλογική του εκστρατεία να αποθαρρύνει την προσέλευση του κόσμου στις κάλπες και την καταμέτρηση των ψήφων, είχε ως κίνητρο την ανάγκη του να διατηρήσει τη νομική και οικονομική προστασία που του προσέφερε το αξίωμα.

Τον Σεπτέμβριο οι New York Times δημοσίευαν έρευνα για τις φορολογικές υποθέσεις του Ντ. Τραμπ και αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος χρωστάει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα στην γερμανική Deutsche Bank, με τα δάνεια να πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στελέχη της τράπεζας είπαν στο Reuters ότι ήττα του Τραμπ θα διευκόλυνε την απαίτηση εξόφλησης του δανείου, για το οποίο έχει εγγυηθεί προσωπικά ο πρόεδρος, ή αλλιώς θα μπορεί να γίνει κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ακόμα το ενδεχόμενο να πρέπει να επιστρέψει ποσό 72 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε εισπράξει ως επιστροφή φόρων το 2010, με τη δικαιολογία επιχειρηματικών ζημιών 1,4 δισ. δολαρίων το 2008 και το 2009.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις

Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης 500 επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, θερέτρων, κλαμπ του γκολφ. Παρότι οι γιοί του έχουν αναλάβει την καθημερινή διαχείριση, ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα περιουσιακά του στοιχεία. Οι Δημοκρατικοί φωνάζουν για σύγκρουση συμφερόντων, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το αξίωμα για προσωπικά οφέλη, υπονοώντας ότι η εξωτερική πολιτική επηρεάζεται από πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες. Και η αλήθεια είναι ότι επιχειρηματίες που επιζητούν την εύνοια του Τραμπ φροντίζουν να μένουν στα ξενοδοχεία του, ενώ μια κινεζική κρατική εταιρεία κέρδισε ένα συμβόλαιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή γηπέδου του γκολφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν μάλιστα μαινόταν ο εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο.

Στη νέα του πραγματικότητα, ο Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στην επιχειρηματική του ζωή πιο ενεργά, αν και το χαρτοφυλάκιό του αποτελείται κυρίως από ξενοδοχεία και θέρετρα που λόγω της πανδημίας έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα – σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η αξία τους έχει μειωθεί από 1έως 2,1 δισ. δολάρια το διάστημα 1-18 Μαρτίου. Από την άλλη, σε περιοχές που ο Τραμπ δεν είναι τόσο λαοφιλής, κυρίως στη Νέα Υόρκη, η αξία των ακινήτων του έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ ορισμένοι έχουν αφαιρέσει και την ταμπέλα με το όνομα του από τις προσόψεις των συγκροτημάτων.

Ευτυχώς, υπάρχει και η TV

Μερικοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα βάλει στο μάτι την προεδρία ξανά το 2024. Άλλοι πιστεύουν ότι έχει διαφορετικούς στόχους. Ο βιογράφος του Ντ’ Αντόνιο και άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την άνεση και εγγύτητα του με τα ΜΜΕ και να «συνεταιριστεί» κάποιο συντηρητικό μέσο ή πιθανώς να ξεκινήσει κάποιο δικό του. Σύμφωνα με το Business Insider, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ συζητούσε μια τέτοια πιθανότητα τον Οκτώβριο.

Ένα τηλεοπτικό δίκτυο υπό τον Τραμπ πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο δεξιά από το – μέχρι πολύ πρόσφατα – αγαπημένο του Fox News. Λέγεται ότι τώρα ο Τραμπ είναι έξαλλος με το κανάλι, που κάποτε ήταν το βασικό μέσο προπαγάνδας του, καθώς πιστεύει ότι δεν έκανε αρκετά για να αμφισβητήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Efsyn.gr