Επιχείρηση εξουδετέρωσης οβίδας του 1916 στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Επιχείρηση εξουδετέρωσης οβίδας του 1916 στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Μία οβίδα από το 1916 εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Το Τάγμα Εκκαθαρίσεων Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού εξουδετέρωσε την οβίδα του Γαλλικού Ναυτικού, που παρέμενε στο Προεδρικό Μέγαρο για πάνω από εκατό χρόνια.

Πρόκειται για οβίδα που είχε ριχθεί κατά τη διάρκεια των «Νοεμβριανών» του 1916 από γαλλικό πολεμικό πλοίο, από αυτά που ναυλοχούσαν στο Φαληρικό όρμο και στο λιμάνι του Πειραιώς, εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου, που τότε ήταν τα επίσημα ανάκτορα του βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ και η κατοικία του. Η οβίδα αυτή δεν είχε σκάσει και έκτοτε παρέμεινε εκεί, σε μια γωνιά του κήπου των ανακτόρων, αδρανής όπως αποδείχτηκε, αλλά γνωστή στους ενοίκους και όχι μόνο.

Τελικά μετά από 102 ολόκληρα χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Προεδρίας πληροφορήθηκαν και έδρασαν, απευθυνόμενοι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο και έστειλε τους ειδικούς.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πριν από 15 μέρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα μέλη του ΤΕΝΞ εντόπισαν το βλήμα, καθάρισαν το χώρο και αφού διαπίστωσαν ότι είναι ανενεργό, το μετέφεραν στο στρατόπεδό τους και το εξουδετέρωσαν αφαιρώντας τον πυροκροτητή και την πυρίτιδα.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες υποστηρίζουν ότι το ΤΕΝΞ επέστρεψε την ανενεργό οβίδα, ουσιαστικώς δηλ. μόνο το «κέλυφός» της στο Προεδρικό Μέγαρο, εν είδει «αναμνηστικού» που θα τοποθετηθεί κάπου για να θυμίζει το γεγονός.

Τώρα μία άλλη αξία έχει και ο τρόπος που ενημερώθηκε προ λίγου καιρού η ίδια η Προεδρία για την όλη ιστορία.  Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο για «υπόθεσή του» και κάποια στιγμή γύρισε προς τον συνομιλητή του και του είπε: «Τι έγινε με αυτό το βλήμα στον κήπο, ακόμα εκεί το έχετε;» για να αφήσει όπως ήταν φυσικό «κάγκελο» τον συνομιλητή του. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι τους πήγε σιγά-σιγά στο ακριβές σημείο και τους υπέδειξε το χώρο, όπου διαπιστώθηκε ότι …θυμόταν καλώς! Αμέσως όπως ήταν επόμενο ενεργοποιήθηκε το σύμπαν και τα υπόλοιπα τα έχουμε ήδη σημειώσει.

ant1news