Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πότε φτάνει στην Ελλάδα το εμβόλιο – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμό

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πότε φτάνει στην Ελλάδα το εμβόλιο – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμό

Έλαβε και στην ΕΕ την πολυαναμενόμενη έγκριση το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer/BioNTech και πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι stand by για την διανομή του στις 26 Δεκεμβρίου.

Η διανομή σε περιορισμένο αριθμό χωρών θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, στο οποίο ηγείται ο ΠΟΥ και στοχεύει στη χορήγηση εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, τόνισε η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Έτσι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση και για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους να παρουσιάζουν αναλυτικά σχεδιασμό για την διανομή, φύλαξη και χορήγησή του.

Το χρονοδιάγραμμα της άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε πως στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν οι πρώτες δόσεις που θα είναι 9.750. Αυτές θα χορηγηθούν στο υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπει το πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όπως το ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έρχεται η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας

Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.

Ως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις ως τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Ελλάδα θα παραλάβει ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από τις Moderna και AstraZeneca, όταν και αν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προτεραιότητα αυτούς σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021.

Οι ηλικιακές ομάδες

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς, θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ.

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σε λειτουργία αναμένεται να μπει άμεσα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσω της οποία θα μπορεί να κλείσει κανείς ραντεβού για το εμβόλιο. Το ραντεβού θα κλείνεται είτε με αυτόν τον τρόπο, είναι από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία). Από την πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Για τον γενικό πληθυσμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για το ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και στη συνέχεια να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Η διαδικασία αποθήκευσης και διανομής

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» τίθεται σε λειτουργία με την άφιξη των εμβολίων στην χώρα. Αυτά, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους καθώς η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί τα ψυγεία στα οποία θα φυλάσσονται. Η τοποθεσία των ψυγείων παραμένει μυστική, με το υπουργείο Αμυνας να είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και την Πολιτική Προστασία για την φύλαξή του. Το εμβόλιο θα είναι αποθηκευμένους σε πέντε ειδικούς χώρους.

Κόστος 15,5 ευρώ ανά δόση εμβολίου, δωρεάν για τους πολίτες

Σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο αποκάλυψε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Συνολικά η ΕΕ θα προμηθευτεί 300 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει τονίσει πως θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες.