Επιχείρηση «Ελευθερία»: Προσομοίωση για τη γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού – Η ημερομηνίες-«κλειδιά»

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Προσομοίωση για τη γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού – Η ημερομηνίες-«κλειδιά»

Στο στάδιο της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, επιχείρηση που έχει λάβει την ονομασία «Ελευθερία», βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία θα προηγηθεί ένα crash test με προσομοίωση ώστε να διαπιστωθεί πως θα κυλήσει ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες που θα προσέρχονται για το εμβόλιο στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο παραβάν. Νωρίτερα, και αφού κλείσουν ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή φαρμακείων θα έχουν λάβει SMS το οποίο θα αναφέρει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΟPEN TV, τα 14 ψυγεία που θα υποδεχθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, ωστόσο, η τοποθεσία τους παραμένει μυστική για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες, ενώ στόχος είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά την έγκριση θα ξεκινήσει η διανομή σε χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά την έγκριση το εμβόλιο της Pfizer θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας. Άλλωστε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στον εμβολιασμό θα προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.