Επιστράτευση ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ιδιώτες γιατρούς – Δεν πάνε στα νοσοκομεία – Δραματική η κατάσταση στην Αττική

Επιστράτευση ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ιδιώτες γιατρούς – Δεν πάνε στα νοσοκομεία – Δραματική η κατάσταση στην Αττική

Άκαρπες έχουν αποβεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να στηριχθεί εμπράκτως το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται πλέον στα όρια της αντοχής του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Όπως όλα δείχνουν, η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι προ των πυλών.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται αργά το βράδυ του Σαββάτου και η διαβούλευση μεταξύ των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, που ακολούθησε την άκαρπη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Βασίλη Κικίλια.

Η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας έχει εκπνεύσει και μόλις 50 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση της Πολιτείας που αναζητούσε 200 γιατρούς. Κατόπιν αυτού, όπως όλα δείχνουν, ο Βασίλης Κικίλιας θα υλοποιήσει το «τελεσίγραφο» που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, και θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ.

 

«Τιμήστε τον όρκο στον Ιπποκράτη»

Ο υπουργός Υγείας έστειλε ένα τελευταίο -όπως όλα δείχνουν- μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, καλώντας τους να τιμήσουν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο «Γεννηματάς» που εφημερεύει.

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο “Γεννηματάς” και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη.

»Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία.

»Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

«Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση»

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και του κλίματος στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τόνισε ότι «στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Εν τω μεταξύ, στη στήριξη του ΕΣΥ με κάθε τρόπο προχωρούν ιδιωτικές κλινικές. Ενδεικτικό είναι ότι το ΙΑΣΩ προσφέρει διπλάσιο μισθό στους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως έγινε γνωστό, το ΙΑΣΩ προσφέρει 1.000/ εβδομάδα σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

 

Τα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν της χρηματικής αμοιβής που έχει ορίσει ως κίνητρο η Πολιτεία.

Σημειώνεται, ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).