Επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer εξασφάλισε η Κομισιόν

Επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer εξασφάλισε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με την Pfizer/ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, στη σκιά των επικρίσεων για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα προμήθειας και υλοποίησης των εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από την Pfizer/ ΒioNtech. «Διασφαλίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν αρκετές δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων» ανέφερε η Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο τουίτερ. «Δίνουμε τώρα τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν περισσότερες δόσεις του πρώτου εμβολίου που εγκρίθηκε από την Ε.Ε».

Με τη σημερινή επέκταση του συμβολαίου η Ε.Ε. διαθέτει πλέον 600 εκατομμύρια δόσεις για τα κράτη μέλη.

Η Ε.Ε. έχει δεχθεί έντονη κριτική και ισχυρές πιέσεις από τις κυβερνήσεις για την αργοπορία στη διανομή του εμβολίου, ενώ και σήμερα η Ντερ Λάιεν είπε ότι 75 εκατομμύρια από τις επιπλέον δόσεις θα παραδοθούν το 2ο τρίμηνο του έτους και τα υπόλοιπα το 3ο και 4ο, κάτι που εντείνει τους προβληματισμούς για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και για την εξασφάλιση της αναγκαίας ανοσίας της κοινότητας.

Η Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με μια σειρά εταιρειών για την πρόσβαση σε 2.3 δισεκατομμύρια δόσεις, παρότι μόνο τα εμβόλια της  Pfizer-BioNTech και της Moderna Inc. έχουν πάρει έγκριση για χρήση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για το θέμα των καθυστερήσεων, υπερασπίστηκε την μέχρι τώρα πολιτική της, λέγοντας ότι «ακολουθούμε το σωστό δρόμο».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν λίγοι μόνο άνθρωποι που επένδυαν στην έρευνα για τα εμβόλια. Κάναμε ξεκαθάρισμα και καταλήξαμε στα έξι συμβόλαια που έχουμε σήμερα και ξέρουμε ότι αυτά ήταν τα σωστά μέρη στα οποία έπρεπε να εστιάσουμε. Όλα έχουν κάνει καλή πρόοδο» δήλωσε, αναφερόμενη στα συμβόλαια για τα προγράμματα εμβολιασμών της Ε.Ε.».