Επιβραδύνονται κι άλλο οι εμβολιασμοί στην Ινδία, «δίχτυ» στο Γάγγη για τις σορούς των νεκρών

Επιβραδύνονται κι άλλο οι εμβολιασμοί στην Ινδία, «δίχτυ» στο Γάγγη για τις σορούς των νεκρών

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στην Ινδία ξεπέρασαν τους 4.000, ενώ οι μολύνσεις τα 360.000 σε 24 ώρες για τέταρτη ημέρα, την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε αγροτικές περιοχές, όπου πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται καθώς τα τεστ είναι ελάχιστα και τα μητρώα δεν τηρούνται συνήθως.

Ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα υπάρξει η κορύφωση της πανδημίας, ενώ εντείνεται η ανησυχία για το πόσο εύκολα μεταδίδεται η «διπλή μετάλλαξη», η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εν μέρει ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα και εξαπλώνεται διεθνώς.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη σε αγροτικές περιοχές του ομόσπονδου κράτους Ουτάρ Πραντές, του πολυπληθέστερου στην Ινδία με 230 εκατ. κατοίκους. Τοπικά κανάλια μεταδίδουν πλάνα με οικογένειες να κλαίνε τους νεκρούς τους σε κλινικές ή να κατασκηνώνουν για να μείνουν κοντά και να φροντίσουν τους αρρώστους τους.

Πτώματα εξακολουθούν να ξεβράζονται στις όχθες του Γάγγη, που διαπερνά το Ουτάρ Πραντές, και τα αποτεφρωτήρια έχουν κατακλυστεί. Ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του κρατιδίου Μπιχάρ, Σαντζάι Κούμαρ, ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ότι «δίχτυ τοποθετήθηκε» στον ποταμό στο ύψος των συνόρων με το κρατίδιο Ούταρ Πραντές.

«Οι επίσημες στατιστικές δεν σου δίνουν την παραμικρή ιδέα για το πόσο καταστροφική είναι η πανδημία που σαρώνει τις αγροτικές περιοχές του Ουτάρ Πραντές», σημείωσε ο Γιογκέντρα Γιάνταβ, γνωστός ακτιβιστής και πολιτικός της αντιπολίτευσης, σε άρθρο του στο The Print.

«Η διαδεδομένη άγνοια, η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων για να γίνονται τεστ, τα επίσημα και ανεπίσημα όρια στα τεστ και οι καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων των τεστ σημαίνουν ότι σε κάθε χωριό, σχεδόν κανένας δεν κάνει τεστ και δεκάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται επειδή έχουν έναν ‘παράξενο πυρετό’», πρόσθεσε.

Άλλωστε, ο εντοπισμός 71 πτωμάτων στο Μπιχάρ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο ιός παραμένει αόρατος στην αγροτική ενδοχώρα της Ινδίας, όπου ζουν τα 2/3 τρίτα των κατοίκων της.

Η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με την επιβράδυνση των εμβολιασμών, παρότι ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε εξαγγείλει πως θα ήταν διαθέσιμα εμβόλια σε όλους τους ενηλίκους από την 1η Μαΐου.

Δύο ομόσπονδα κράτη, τα Καρνατάκα και Μαχαράστρα, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τον εμβολιασμό των ανθρώπων 18-44 ετών για να δώσουν την έμφαση σε ανθρώπους άνω των 45 που χρειάζονται τη δεύτερη δόση.

Η Ινδία, η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με έλλειψη λόγω της τεράστιας ζήτησης. Μέχρι σήμερα έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την Covid-19 38,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 2,8% του πληθυσμού (1,35 δισ.), κατά τα επίσημα δεδομένα.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ινδία ξεπερνά το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, αλλά πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος.