Επιβεβαίωση για τη “Μακεδονική ταυτότητα” ζητούν οι “8 πρόθυμοι” για να στηρίξουν και στη τρίτη ψηφοφορία

Επιβεβαίωση για τη “Μακεδονική ταυτότητα” ζητούν οι “8 πρόθυμοι” για να στηρίξουν και στη τρίτη ψηφοφορία

Σε νέα “μονοπάτια” μπαίνει το Σκοπιανό ζήτημα αφού δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες μετά την επιτυχία του Ζάεφ να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι “8 πρόθυμοι” ζητούν επιβεβαίωση της “μακεδονικής ταυτότητας” για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν μέχρι την τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο Ζάεφ δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση έως τώρα. Ένα σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αναφορές σε ταυτότητα που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του τροποποιημένου Συντάγματος, που θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 15 ημερών μετά την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή έως την 3η Νοεμβρίου.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει το αίτημα των οκτώ. Η στήριξη των οκτώ μελών της αντιπολίτευσης θα είναι εκ νέου απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Και εδώ μπαίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε αυτή τη συμφωνία, που όπως διατείνεται δεν επικυρώνει και ούτε δίνει τη λεγόμενη “μακεδονική ταυτότητα”. Την στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει “μακεδονική ταυτότητα” το ερώτημα είναι στο πως ο Ζάεφ και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει να υποσχεθεί στους “8” την “μακεδονική ταυτότητα”.

«Το ένα είναι η επιβεβαίωση της ‘’Μακεδονικής’’ ταυτότητας, το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ. της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.» εξηγεί ο Ζάεφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο ζητούμενο τους είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν οι “8” η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρείται άκυρη.

Παράλληλα ο Ζάεφ δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και ιδίως με τους 8 βουλευτές που τον υποστήριξαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών γνωστοποιώντας και τις εγγυήσεις που ζητούν οι ίδιοι για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Ο Ζάεφ εκτίμησε πως εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Διαβεβαίωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σύμφωνα με το MIA.

Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί, κάλεσε για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την πΓΔΜ.

Η συμφωνία πάντως προβλέπει κάποιες μεταβατικές περιόδους για την αντικατάσταση παλαιών έγγραφων – όπως διαβατήρια – που φέρουν το σημερινό όνομα, ειδικά εάν προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση.

Οι οκτώ βουλευτές έχουν επίσης ζητήσει εγγυήσεις πως η συμφωνία των Πρεσπών αν ακυρωθεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την έναρξη διαδικασίας συμφιλίωσης στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ έχει ενστερνιστεί ανοιχτά το αίτημα για συμφιλίωση, αν και έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν σημαίνει αμνήστευση πολιτικών για αδικήματα.