Θερμό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά, με τούρκικο ελικόπτερο στη Ρω

Θερμό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά, με τούρκικο ελικόπτερο στη Ρω

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιβεβαίωσε τη χρήση προειδοποιητικών πυρών, από τη φρουρά του νησιού, εναντίον Τουρκικού ελικοπτέρου που έκανε χαμηλή πτήση:

«Στις 22.28 αρχιφύλακας του φυλακίου στη Ρω αντιλήφθηκε θόρυβο ερχόμενο από ανατολικά προς τα δυτικά και, αφού ενημέρωσε, πήρε εντολή να ρίξει προειδοποιητικά τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή κατεύθυνση. Αφού έριξε για μερικά λεπτά, το ελικόπτερο αποχώρησε» αναφέρει η ενημέρωση από το ΓΕΣ

Το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ στη Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές διελεύσεις πάνω από το νησί με την ελληνική φρουρά να απαντάει δυναμικά.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ. Το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος χωρίς όμως να υπάρξει παραβίαση του FIR Αθηνών. Η δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό και ως όφειλε, όπως τονίζεται από το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη τροχοδεικτικών πυρών με αποτέλεσμα μετά από λίγο το ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

To νέο σοβαρό επεισόδιο έρχεται μία ημέρα μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα – όπως φαίνεται – σε όλα τα επίπεδα.