Επεισόδια στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό

Επεισόδια στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό

Επεισόδια σημειώθηκαν στα νέα συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα φορείς που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στο Σύνταγμα όταν διαδηλωτών πέταξε μολότοφ και μπουκάλια στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στις σκάλες μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συγκεκριμένα περίπου 50 άτομα που φαίνεται να «βγήκαν» από το συλλαλητήριο επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζοντας και βρίζοντας.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η αστυνομία έχει κάνει και χρήση δακρυγόνων. Μάλιστα από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο εκφωνητής να λέει «σας παρακαλώ μην προκαλείτε, όχι, όχι».

Στη Θεσσαλονίκη είχαμε ένταση και μικροεπεισόδια στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωθέντες που διαμαρτύρονται για το ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους, δια μέσου της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με προορισμό τον Λευκό Πύργο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονιας.

Οι αστυνομικοί είχαν στήσει ένα πρώτο μπλόκο στο ύψος της Αγίας Σοφίας, καθώς την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην πόλη. Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να περάσουν, ωστόσο στο δεύτερο μπλόκο των αστυνομικών, στο ύψος με την οδό Στρατηγού Καλλάρη, προκλήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης να διαλύσουν το πλήθος, ενώ κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν αντικείμενα και γυάλινα μπουκάλια.