Επαινετικό αφιέρωμα του Guardian στη χωριάτικη σαλάτα

Επαινετικό αφιέρωμα του Guardian στη χωριάτικη σαλάτα

Εκτενές αφιέρωμα στη χωριάτικη σαλάτα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο δροσιστικά πιάτα του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα κόψουμε ψωμί, να απαγορεύσουμε τα πράσινα φύλλα σαλάτας και να τη γεμίσουμε με ελιές».

Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα του δημοσιογράφου, Tony Naylor, ο οποίος προσπαθεί σε 1300 λέξεις να εισάγει τους Άγγλους στο σύμπαν αυτής της ιδιαίτερης σαλάτας.

Πώς, που, πότε και τελικά γιατί να αποφασίσει κάποιος να δοκιμάσει τη παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη σαλάτα;

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο της στήλης της Guardian, «How to Eat», με δημοσιογράφους της εφημερίδας να παρουσιάζουν πιάτα από όλο τον κόσμο, τα οποία θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει ευχάριστα.

Όλο του το άρθρο είναι ένας ύμνος στην απλότητα. Πώς μπορεί κάποιος με 5 απλά υλικά να χωρέσει τόση νοστιμιά σε ένα πιάτο; Παρουσιάζει τη χωριάτικη σαλάτα σαν ένα πιάτο με γεύσεις που συγκρούονται και παράλληλα συνδυάζονται μεταξύ τους. Από τη μία, η γλυκύτητα της δροσερής ντομάτας και από την άλλη, η έντονα αλμυρή γεύση της παραδοσιακής φέτας.

Εκθειάζει, μάλιστα, αρκετά ελληνικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν ή να συμπεριληφθούν στο πιάτο, όπως τις ελιές Χαλκιδικής και το Ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης.

Δεν παύει, όμως, να καυτηριάσει και τις εικόνες – μύθους που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πως πρέπει να τρώγεται μια χωριάτικη σαλάτα.

Όχι, δεν είναι δυνατόν η φέτα να μείνει ολόκληρη και να μην κοπεί πάνω στη σαλάτα όταν την τρώμε. Όχι, δε χρειάζεται να φάμε τη χωριάτικη σ’ ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό τοπίο, όπου όμως η θερμοκρασία μπορεί να αγγίζει τους 40 βαθμούς. «Μπορείτε άνετα να τη φάτε και κάτω από μια στέγη» σημειώνει ο Tony Naylor με χιούμορ.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η βρετανική εφημερίδα κάνει αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή σαλάτα. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό καλοκαίρι του 1975, όταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζέιν Γκρίγκσον, εξερεύνησε τη Ρόδο με ένα ποδήλατο και προσπάθησε να φτιάξει μια χωριάτικη σαλάτα από το μηδέν