Επίσκεψη Μάτις στην ΠΓΔΜ ενόψει δημοψηφίσματος

Επίσκεψη Μάτις στην ΠΓΔΜ ενόψει δημοψηφίσματος

Συνεχίζεται η διεθνής προσπάθεια για θετική έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ.

Μετά την Άγκελα Μερκελ και τον Γενς Στόλτενμπεργκ, στη γειτονική χώρα θα βρεθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις.

Οι ΗΠΑ και ο κ. Μάτις προσωπικά έχουν στηρίξει την προσπάθεια Ελλάδας και ΠΓΔΜ για επίλυση του ζητήματος του ονόματος και φοβούνται την προσπάθεια  της Ρωσίας να σαμποτάρει το δημοψήφισμα, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει διαρρήδην.

«Ανησυχώ για αυτό… το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη Μακεδονία και οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους. Σημείωσε δε ότι θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον “μακεδονικό” λαό.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters το ΝΑΤΟ έχει απευθύνει πρόσκληση στη «Μακεδονία» να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα υιοθετήσει το νέο όνομα. Από την πλευρά της η Ε.Ε. έχει κάνει σαφές ότι θα ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Σκόπια έχει επικρίνει τη χώρα για τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε «θεμιτό στόχο» εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.