Επίθεση Ερντογάν και στον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Επίθεση Ερντογάν και στον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Δριμεία επίθεση στον οίκο αξιολόγησης Moody’s εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, της οποίας την οικονομία είχε αναβαθμίσει πρόσφατα ο διεθνής οίκος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πείτε μας με ποια λογική και με ποια κριτήρια μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι. Ωστόσο την αναβαθμίσατε. Σας ξέρουμε καλά».

«Η έκθεση γράφτηκε με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν», γράφει η «Daily Sabah» με τίτλο «Η αγάπη της Moody’s για τον Φετουλάχ Γκιουλέν». Στο κείμενο αναφέρεται ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι «ο στόχος ήταν να παραποιήσει τα στοιχεία για την τουρκική οικονομία».

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στην αξιολόγησή της προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «Ba2» από «Ba1» επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη απώλεια της θεσμικής ισχύος και τους αυξημένους κινδύνους από το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.