Εξερράγη το ηφαίστειο Mayon στις Φιλιππίνες (Φώτο+ Video)

Εξερράγη το ηφαίστειο Mayon στις Φιλιππίνες (Φώτο+ Video)

Εξερράγη εχθές το βράδυ το ηφαίστειο Mayon, στις Φιλιππίνες, δημιουργώντας αρκετή σκόνη από τέφρα, με τη λάβα να εκχύνεται με γοργούς ρυθμούς.

Η λάβα που συσσωρεύεται τακτικά στο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων έχει φτάσει μέχρι τα 3 χιλιόμετρα (1.86 μίλια) από τον κρατήρα σε μια εκθαμβωτική αλλά όλο και πιο επικίνδυνη έκρηξη.

Το ηφαίστειο Mayon έχυσε λάβα έως και 600 μέτρα (2.000 πόδια) ψηλά κατά καιρούς την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη, ενώ η τέφρα έφτασε μέχρι και τα 5 χιλιόμετρα πάνω από τον κρατήρα. Οι ροές της λάβας έχουν προχωρήσει κάτω από τις πλαγιές του ηφαιστείου περισσότερο από ένα χιλιόμετρο και οι πυροκλαστικές ροές – υπερθερμασμένο αέριο και ηφαιστειακά συντρίμμια – έχουν φτάσει σε 5 χιλιόμετρα από τον κρατήρα σε μια περιοχή, ανέφερε το Philvocs την Τετάρτη το πρωί.

Μια έκρηξη από τον κρατήρα τη νύχτα της Τρίτης καλύφθηκε από μία από τις πιο ογκώδεις επιδείξεις λάβας από τότε που το Mayon ξεκίνησε να εκρήγνυται πριν από περίπου μία εβδομάδα . Οι αρχές τη Δευτέρα επέκτειναν τον αποκλεισμό της περιοχής σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και προειδοποίησαν ότι μια βίαιη έκρηξη μπορεί να συμβεί σε ώρες ή ημέρες, χαρακτηριζόμενη από περισσότερες ραβδώσεις και πυροκλαστικές ροές που θα εξατμίσουν τα πάντα στην πορεία τους.

Τουλάχιστον 56.217 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε 46 στρατόπεδα εκκένωσης την Τρίτη, ενώ τα στρατιωτικά στρατεύματα και η αστυνομία βοηθούσαν στο να εγκαταληφθεί η επικίνδυνη ζώνη.

Ωστόσο, οι αρχές αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τους κατοίκους του χωριού να γυρίσουν πίσω για να ελέγξουν τα σπίτια και τα αγροκτήματα τους παρά τους κινδύνους.

“Εάν οι πυροκλαστικές ροές πλήξουν τους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για ζωή”, δήλωσε ο Σέντρικ Ντάεπ, αξιωματικός για την πρόληψη καταστροφών. “Ας μην παραβιάσουμε τον φυσικό νόμο, ας αποφύγουμε την απαγορευμένη ζώνη, γιατί αν παραβιαστεί, η τιμωρία είναι ο θάνατος”.

Η ηφαιστειακή τέφρα έχει σκιάσει τους ουρανούς σε κοντινά χωριά στην επαρχία Αλμπέι, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Mayon.

Το Mayon είναι από καιρό δημοφιλές στους ορειβάτες και τους τουρίστες και έχει ξεσπάσει περίπου 50 φορές τα τελευταία 500 χρόνια, μερικές φορές προκαλώντας τεράστιες ζημιές και απώλειες.

Δείτε το βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου, όπως μεταδίδει το AFP: