Εξαιρετική η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαιρετική η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαιρετική χαρακτήρισε την πρόταση “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” για την ονομασία των Σκοπίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

“Το συγκεκριμένο όνομα νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από αυτά έχω ακούσει αλλά νομίζω ήταν μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις” είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

“Η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα ήταν δυνατόν να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή. Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα. Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ίλιντεν . Ούτε εγώ ήξερα και μετά πήγα και έψαξα . Ήταν μια αγροτική εξέγερση του 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι. Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και είχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Η εξέγερση ήταν εναντίον του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των πραγμάτων ήταν ονομασία μια απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα Βαλκάνια” πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουζίνας ο οποίος είναι και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

 

Δείτε το βίντεο μετά το 21ο λεπτό

enikos.gr