Εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του ήπατος

Εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του ήπατος

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν μελέτη φάσης ΙΙ με στόχο της σύγκριση ομάδας δεικτών DNA με την άλφα-φετοπρωτεΐνη ως μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του ήπατος.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Digestive Disease Week 2018, στην Ουάσινγκτον.

«Έπι του παρόντος προσπαθούμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο του ήπατος με υπέρηχο και την άλφα-φετοπρωτεΐνη στο αίμα. Αλλά δυστυχώς και τα δύο αυτά διαγνωστικά μέσα δεν είναι πολύ ευαίσθητα ώστε να εντοπίσουν τους καρκίνος σε πρώιμα στάδια, που υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης, και οι περισσότεροι ασθενείς επίσης δεν έχουν εύκολη και τακτική πρόσβαση τις εξετάσεις αυτές», λέει ο Δρ Τζον Κισιελ, γαστρεντερολόγος της Κλινικής Mayo, όπου έγινε η έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή αιματολογική εξέταση χρησιμοποιώντας μη φυσιολογικούς δείκτες DNA που είναι γνωστό ότι εμπεριέχονται στους ιστούς με ηπατικό καρκίνο. Έτσι μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι μη φυσιολογικοί δείκτες DNA ήταν παρόντες στη μεγάλη πλειοψηφία των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί από ασθενείς με πρωτοπαθείς καρκίνους στο ήπαρ. Ομοίως, οι δείκτες αυτοί απουσίαζαν από τα δείγματα αίματος των υγιών ατόμων και των ασθενών με κίρρωση ήπατος και χωρίς ενδείξεις όγκων στην κλινική επανεξέτασή τους.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι οι δείκτες DNA κατάφεραν να εντοπίσουν πάνω από το 90% των ασθενών με ιάσιμου σταδίου όγκους. Κι αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι ένα γονιδιακό τεστ θα κάνει πραγματική διαφορά, συγκριτικά πάντα με τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα», σημειώνει ο Δρ Κισιελ και προσθέτει ότι το επόμενο βήμα της ομάδας του είναι να αξιολογήσει τους δείκτες σε αιματολογικό έλεγχο μεγαλύτερης ομάδας ασθενών.