Εντείνονται οι πιέσεις στα Σκόπια για το “ναι” με αποκορύφωμα τον Γάλλο πρέσβη που σύγκρινε με τη Βόρεια Κορέα!

Εντείνονται οι πιέσεις στα Σκόπια για το “ναι” με αποκορύφωμα τον Γάλλο πρέσβη που σύγκρινε με τη Βόρεια Κορέα!

Σε μια προσπάθεια να πιέσει για το “ναι” ο Γάλλος πρέσβης στη Σκόπια σύγκρινε τη Βόρεια Κορέα με τη Βόρεια Μακεδονία! Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι η επιλογή των πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα», ότι δηλαδή σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ η χώρα θα οδηγηθεί σε διεθνή απομόνωση, συγκρίνοντας βέβαια και ατυχώς τη Κορέα που είναι ένα έθνος διαιρεμένο με την Ελλάδα και τα Σκόπια που εθνοτικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκαλεί και μετά τα “μαζεύει” ο Ζάεφ: “Μακεδονία είναι μόνο η δική μας” είπε και …δεν είπε!

 

Ο Γάλλος πρέσβης έκανε την ατυχέστατη δήλωση – σύγκριση μιλώντας χθες σε δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο Κριστιάν Τιμονιέ είπε ότι κατά τη γνώμη του οι «Μακεδόνες», όπως τους ανέφερε, είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

 

 

Μήνυμα Μακρόν στους Σκοπιανούς: «Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά αυτή αφορά στο μέλλον σας»

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλους δυτικούς ηγέτες, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς και οι καγκελάριοι Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Κουρτς, ο Μακρόν επεσήμανε ότι καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια.

«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», λέει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία.

«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

 

Την ίδια ώρα σε διευκρινίσεις σχετικά με την αναδίπλωση του Ζόραν Ζάεφ, μετά την δήλωσή του περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», προχώρησε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, διαψεύδοντας με ανακοίνωσή του το ενδεχόμενο ελληνικής παρέμβασης.

«Σχετικά με τις ερωτήσεις που διατυπώνονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη διόρθωση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, το MIA επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αθήνα, όπως αναφέρθηκε, ούτε από κάποιον άλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμη πως «το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι μετά την αντίδραση του Τύπου για το περιεχόμενο της συνέντευξης έγινε ένας έλεγχος και διαπιστώθηκε πως υπήρξε λάθος στην απόδοση της δήλωσης του κυρίου Ζάεφ. Η διόρθωση έγινε άμεσα και η νέα εκδοχή μοιράστηκε εκ νέου στον Τύπο».