Ενοχλημένη η Τουρκία για το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενοχλημένη η Τουρκία για το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την έντονη ενόχληση της για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει η Τουρκία, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χαμί Ακσόι.

Η Τουρκία απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της ΕΕ, η οποία καταδίκασε τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας αυτής στη Μεσόγειο, που συνδέονται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ακσόι.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησα οι 28, «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Στα συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των 28 για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία», μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.