Ενοχλήθηκε η Τουρκία από το άδειασμα της Αιγύπτου – Ερχεται για της διερευνητικές – Μας κατηγορούν και μας απειλούν

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από το άδειασμα της Αιγύπτου – Ερχεται για της διερευνητικές – Μας κατηγορούν και μας απειλούν

Την ενόχλησή της έδειξε η Τουρκία για τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου, δηλώνοντας πως θα απαντήσει τόσο με τη διπλωματία, όσο και στο μέτωπο. Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στις 16 Μαρτίου θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Ωστόσο η Τουρκία είναι ενοχλημένη από το «άδειασμα» της Αιγύπτου με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ να δηλώνει και να απειλεί τη χώρα μας:

«Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας.  Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας.

Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία. αλλά  και στο μέτωπο.»

Στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε ότι η Άγκυρα προκαλείται πάλι και πως «οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δε σεβαστούν την Τουρκία.»

«H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν. Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽.»

Παράλληλα, ο Ερντογάν προχώρησε με τον Πούτιν στη θεμελίωση του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού, που θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για όλη την Κωνσταντινούπολη.

 

Οι διερευνητικές

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021

Την επομένη του 62ου γύρου των διερευνητικών που θα γίνουν στην Αθήνα, δηλαδή την Τετάρτη 17 Μαρτίου, ο υπηρεσιακός γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι: Παύλος Αποστολίδης, Αλέξανδρος Κουγιού, Ιφιγένεια Καναρά και από τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο Μπαρίς Καλκαβάν, και Τσαγατάι Ερτσίγες.

Νωρίτερα η ημερομηνία διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών δημοσιοποίηθηκε με διαρροές Τούρκων αξιωματούχων στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν το διήμερο 15 και 16 Μαρτίου, ωστόσο μετά από λίγο, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για τις   16-17 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες συνομίλησαν στις 25 Ιανουαρίου, ενώ τότε είχε γίνει γνωστό πως το επόμενο στάδιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου.

Ο προηγούμενος 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στις άτυπες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, κατά πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και την κυρία Ιφιγένεια Καναρά και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, τον Μπαρίς Καλκαβάν και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες.