Εμ. Μακρόν: Ετοιμάζει νέο νόμο για την αντιμετώπιση των fake news

Εμ. Μακρόν: Ετοιμάζει νέο νόμο για την αντιμετώπιση των fake news

Το σχέδιο του για την θεσμοθέτηση νέου νόμου ούτως ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των λεγόμενων ψεύτικων ειδήσεων προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μακρόν, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το περιεχόμενο που βάζουν σε απευθείας σύνδεση.

“Διεξήχθησαν σκόπιμες προσπάθειες για να θολώσουν τις γραμμές ανάμεσα στην αλήθεια και τα ψέματα και να υπονομεύσουν την πίστη των ανθρώπων στη φιλελεύθερη δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε κατά νου τη Ρωσία όταν έκανε την ανακοίνωση. Άλλωστε, έχει ήδη μιλήσει δημοσίως για τις προσπάθειες της Μόσχας, όπως ο ίδιος αναφέρει, να χειριστεί την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Χιλιάδες λογαριασμοί προπαγάνδας στα κοινωνικά δίκτυα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις γλώσσες, ψέματα που εφευρίσκονται για να αμαυρώνουν πολιτικούς αξιωματούχους, προσωπικότητες, δημόσιους φιλάθλους, δημοσιογράφους”, ανέφερε.

Σε απάντηση, πρότεινε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αποκάλυψη των πηγών φαινομενικού περιεχομένου ειδήσεων.

Είπε επίσης ότι θα περιοριστούν τα ποσά που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα χορηγικά ενημερωτικά δελτία.

“Θα αναπτύξουμε το νομικό μας σύστημα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις”, ανέφερε στο AFP.