
Εμπόριο διαβατηρίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Bild!
Σε αγορά… «γερμανικών προσφυγικών διαβατηρίων» έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. “Οι έμποροι και κλεπταποδόχοι στην Ομόνοια και στην Πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι πιο ευδιάθετοι”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. “Στο μεταξύ φθάνουν ξανά περισσότεροι πρόσφυγες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η ζήτηση για πλαστογραφημένες ταυτότητες από χώρες της ΕΕ ήταν πάντοτε μεγάλη στις τάξεις των μεταναστών. Τώρα οι κλεπταποδόχοι μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο –βεβαίως έναντι πολύ περισσότερων χρημάτων.”
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για εμπορία «γνήσιων διαβατηρίων» που αποστέλλουν πρόσφυγες από τη Γερμανία ή τα πωλούν στο ταξίδι της επιστροφής τους από τη Γερμανία προς την πατρίδα τους.
“Εάν έχεις τα χρήματα μπορείς να κάνεις και να αποκτήσεις τα πάντα εδώ”, λέει ένας 23χρονος στην Αθήνα που συστήνεται ως Ρούντρα, χωρίς να πείθει την ρεπόρτερ: “Λέει ότι είναι από τη Συρία. Όμως η καταγωγή του αληθεύει τόσο λίγο όσο και το όνομά του. Και σύντομα θα αλλάξει και πάλι όνομα –όταν θα αποκτήσει γερμανικό έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του.”
Ο ίδιος λέει ότι «για ένα γνήσιο γερμανικό διαβατήριο πρέπει να πληρώσεις έως και 5.000 ευρώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη έρθει σε επαφή με διακινητές και εμπόρους στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι σπείρες διακινητών βρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους για να στέλνουν πρόσφυγες παράνομα στη Γερμανία. Και επειδή τα κέρδη είναι πολύ υψηλά η ‘επιχείρηση’ αυτή εξελίσσεται και εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο». Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι «τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Bild». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του νεαρού που μίλησε στην εφημερίδα, «οι έμποροι (dealer) στην Αθήνα βγάζουν φωτογραφία τον πρόσφυγα που θέλει να πάει στη Γερμανία. Η φωτογραφία αποστέλλεται σε κάποιο μέλος της σπείρας στη Γερμανία, που αναζητά στη συνέχεια κάποιον πρόσφυγα με παρόμοιο τύπο προσώπου».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί στην Bild ότι «καταγράφουμε από τις αρχές του χρόνου ισχυρή αύξηση περιστατικών με γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες από πολλές χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε σε διαρκή βάση με τη Europol και ειδικά με τις γερμανικές, βρετανικές και ιταλικές αρχές. Δεκάδες διακινητές συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες σε κοινές επιχειρήσεις».