Εμβολιασμοί: Το χρονοδιάγραμμα για ευπαθείς ομάδες και άτομα 70-74 και 65-69 ετών

Εμβολιασμοί: Το χρονοδιάγραμμα για ευπαθείς ομάδες και άτομα 70-74 και 65-69 ετών

Τον σχεδιασμό για τις επόμενες πληθυσμιακές ομάδες που θα μπουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Γιώργος Γεργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή ξεκινούν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικές 70-74 και στις 2 Απριλίου για τις ηλικίες 65-69.

«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους» ανέφερε ο υφυπουργός για τις ευπαθείς ομάδες και συμπλήρωσε «περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα – Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους. Για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολιασμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου. Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου», είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στον Απρίλιο στόχος είναι να γίνουν τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. στον εφοδιασμό των εμβολίων».