Εμανουέλ Μακρόν: Θέλει ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Εμανουέλ Μακρόν: Θέλει ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών μηνών θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας της Ευρώπης,  θεωρώντας ότι αυτή δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον 250 πρεσβευτών της Γαλλίας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την  ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε εξηγώντας ότι επιθυμεί μία εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων και με τη Ρωσία.
«Σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης,  καθώς και η τήρηση του πλαισίου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) θα είναι φυσικά απαραίτητες προϋποθέσεις για πραγματική πρόοδο με τη Μόσχα», είπε.
«Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εργασθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα και γι΄αυτό υπολογίζω σε εσάς», είπε απευθυνόμενος προς τους Γάλλους διπλωμάτες.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, αν «οι συμμαχίες έχουν ακόμη σήμερα όλη τους τη σημασία…, οι ισορροπίες, ορισμένες φορές οι αυτοματισμοί επί των οποίων αυτές οι συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί πρέπει να επανεξετασθούν».
«Για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας», ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει την πρόθεση «έναρξης ενός νέου διαλόγου για την κυβερνοασφάλεια, τα χημικά όπλα, τους συμβατικούς εξοπλισμούς, τις εδαφικές διενέξεις, την ασφάλεια του διαστήματος ή την προστασία των πολικών περιοχών, όλως ιδιαιτέρως με τη Ρωσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ