“Ελληνική” επιχειρηματολογία από Γιλντιρίμ για Αφρίν στο Βερολίνο!

“Ελληνική” επιχειρηματολογία από Γιλντιρίμ για Αφρίν στο Βερολίνο!

“Κακοποιώντας” την ελληνική επιχειρηματολογία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθιησε να δικαιολογήσει τις σφαγές σε Αφρίν και Βόρεια Συρία γενικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. “Προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ” υποστήριξε σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την παρουσία του στο Μόναχο, όπου διεξήχθη η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Αυτό που βέβαια εντέχνως… παραβλέπει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, είναι πως το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία αυτόνομων κρατών και όχι μια “ομοσπονδιακή” συγκρότηση χωρών μελών με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και συνεπώς και με σύνορα.

Μετά την έναρξη της επίθεσης στη Συρία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) συμφώνησαν να σταματήσουν την προμήθεια αρμάτων στην Τουρκία. «Σε αυτό το σημείο έχουμε και άλλες επιλογές. Αν τα πάρουμε από τη Γερμανία, είναι καλό. Αν όχι, έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί επίσης να παράσχει την ίδια προστασία», είπε.

Μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης ενάντια στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι εξαγωγές αρμάτων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ουσιαστικά σταμάτησαν τελείως.

Ο κ. Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος. «Επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και η Γερμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε. «Και στην περιοχή μας, προστατεύουμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος δικαιολόγησε τη δράση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλακών λόγω των συνεχών πυραυλικών επιθέσεων από τη συριακή πλευρά. «Προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε μάλιστα την ανάπτυξη από τον τουρκικό στρατό γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Συρία. Η συμμετοχή αυτών των αρμάτων μάχης στην αμφιλεγόμενη τουρκική επίθεση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής «παραχωρήθηκε», είπε και επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης της Γερμανίας να εγκρίνει νέες εξαγωγές Leopard 2 στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.