Ελλάδα και ΗΠΑ ενισχύουν τους αμυντικούς τους δεσμούς – Τα επίπεδα συνεργασίας

Ελλάδα και ΗΠΑ ενισχύουν τους αμυντικούς τους δεσμούς – Τα επίπεδα συνεργασίας

Ελλάδα και ΗΠΑ διάγουν μια περίοδο ιδιαίτερα θερμών σχέσεων και στενής συνεργασίας. Απτές αποδείξεις  η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τα εγκώμια τα οποία Αμερικανοί παράγοντες συχνά επιδαψιλεύουν για τη χώρα μας και, φυσικά, η δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στη 83η ΔΕΘ.

Παράλληλα,  πραγματοποιούνται συνομιλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε μία περίοδο που η Τουρκία, έτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επαναπροσδιορίζει τον στρατηγικό προσανατολισμό της και αλληθωρίζει προς  άλλες κατευθύνσεις.

Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ανέφερε την πρόθεση των ΗΠΑ να επεκτείνουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες τους στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον τομέα των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων . Πέρα από τη φυσική θέση και την ύπαρξη βάσεων στην Ελλάδα, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους που βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας και επισημαίνουν ότι βασικό πλεονέκτημα είναι η θετική υποδοχή των ΗΠΑ τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Γίνεται, μάλιστα, παραπομπή και σε μια δήλωση του αρχηγού των αμερικανικών Ε.Δ. Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες. Στην πτήση του από την Ελλάδα προς την Ινδία, ο κ. Ντάνφορντ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι «η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές». Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα μη φέροντα οπλισμό αμερικανικά drones τύπου MQ-9 Reaper από τη βάση της Λάρισας. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας είναι ο ανώτατος διοικητής των Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Κέρτις Σκαπαρότι και προσθέτουν ότι η αύξηση της συνεργασίας με τις Ε.Δ. σε όλα τα επίπεδα δεν αποτελεί προπομπό αντικατάστασης ή μεταφοράς επιχειρησιακού φορτίου από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένη ήδη σε τρία πεδία. Το πρώτο είναι το ναυτικό. Η επέκταση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας δίνει τη δυνατότητα για επισκευές ακόμα και σε μεγάλου –για τα ελληνικά δεδομένα– εκτοπίσματος πλοία, όπως τα αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke. Το δεύτερο αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο αεροπορίας και το τρίτο τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ιδιαιτέρως όλο το πλέγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη όπως η Σούδα, το Πεδίο Βολής Κρήτης και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής-ΚΕΝΑΠ-NMIOTC, ενώ επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση και τις εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι, οι οποίες, βεβαίως, θα πρέπει να τύχουν σημαντικών τροποποιήσεων.