Εκ των υστέρων “δικαίωση” του ΠΑΟΚ από τη Super League για το κλεμμένο πρωτάθλημα

Εκ των υστέρων “δικαίωση” του ΠΑΟΚ από τη Super League για το κλεμμένο πρωτάθλημα

Το «κλεμμένο πρωτάθλημα» του κυπελλούχου ΠΑΟΚ έρχεται να επιβεβαιώσει ουσιαστικά η απόφαση της Super League και αφορά όλα όσα συνέβησαν στη Τούμπα με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά και την εξοντωτική ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα που επιβλήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη. Αποφάσεις που ουσιαστικά δικαιώνουν τον Δικέφαλο του Βορρά!

Εκ των υστέρων η Super League έλαβε αποφάσεις στο πρόσφατο δ.σ. που είχε θέμα τις προτάσεις τροποποίησης των Κανονισμών της Ε.Π.Ο.

Η Super League στη πραγματικότητα παραδέχεται ότι ο ΠΑΟΚ έπεσε θύμα κακογραμμένων κανονισμών και υπέρμετρα αυστηρών ποινών που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα  που συντάχτηκε από μέλη της ΠΔΕ που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα με τίτλο «απειλές», με το οποίο τιμωρήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης με τριετή απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, λόγω της εισβολής του στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, η Super League χαρακτηρίζει την υφιστάμενη ποινή «υπερβολική» και προτείνει τη διαγραφή της δυνατότητας τιμωρίας της ομάδας και τη μείωση της ποινής του πειθαρχικώς ελεγκτέου φυσικού προσώπου σε πρόστιμο έως 20.000 ευρώ και σε απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως έξι (6) μήνες.

Οι ποινές που προβλέπονται στον ισχύον πειθαρχικό κώδικα είναι χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από τρία (3) έως πέντε (5) έτη. Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και γ. υποβιβασμός ομάδας.

Όσον αφορά την πρόκληση «σωματικής βλάβης» προσώπου νομίμως ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο από αντικείμενο που πετάχτηκε από την εξέδρα (βλέπε περίπτωση Γκαρσία στην Τούμπα), η Σούπερ Λίγκα προτείνει να εισαχθεί η διάκριση μεταξύ «σωματικής βλάβης» και «τραυματισμού», κάτι που δεν υπάρχει στον ισχύον πειθαρχικό κώδικα στον οποίο κάθε «σωματική βλάβη» – ακόμα και η πλέον ελαφρά, όπως στην περίπτωση του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού – οδηγεί σε διακοπή του αγώνα, τιμωρία έδρας και αναλόγως αφαίρεση βαθμών.

Η Super League προτείνει πρόστιμα σε περιπτώσεις σωματικής βλάβης ακόμα και από ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής και διακοπή του αγώνα μόνο σε περίπτωση τραυματισμού.

Βέβαια πλέον είναι αργά για το “κλεμμένο πρωτάθλημα” που δεν πρόκειται να επιστρέψει, όμως αυτές οι  αποφάσεις δείχνουν πόσο σαθρό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και ουσιαστικά δικαιώνουν τον ΠΑΟΚ.