Εκ περιτροπής υποδοχή μεταναστών στα λιμάνια της Μεσογείου προτείνει η Ιταλία

Εκ περιτροπής υποδοχή μεταναστών στα λιμάνια της Μεσογείου προτείνει η Ιταλία

Εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διαφόρων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής Σοφία πρόκειται να εισηγηθεί η Ιταλία στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

«Την Πέμπτη, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στη Βιέννη, θα καταθέσω εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την πρόταση να τροποποιηθούν οι κανόνες της αποστολής Σοφία όσον αφορά τα λιμάνια αποβίβασης», ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός μέσω Facebook.

Η Τρέντα μετέβη από χθες στη Βιέννη για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. το οποίο διεξάγεται σήμερα Πέμπτη.

Η πρόταση αυτή συνίσταται στο να γίνεται «εναλλαγή των λιμένων αποβίβασης, καθώς ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά (ότι θα συνδράμουν) και άλλα κράτη μέλη», είχε δηλώσει νωρίτερα η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, που ανήκει στο λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Σοφία, που τελεί το τρέχον διάστημα υπό ιταλική διοίκηση, μεταφέρει για την ώρα όλους τους μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα σε ιταλικά λιμάνια. «Θεωρούμε αυτόν τον κανόνα απαράδεκτο και θέλουμε να αναθεωρηθεί», είπε η Τρέντα.

«Την Πέμπτη, η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της Ε.Ε.: αποδεχόμενη αυτή την πρόταση θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι μια αληθινή κοινότητα, αξιών και καλών προθέσεων. Απορρίπτοντάς την, θα απαρνηθεί τις ίδιες της τις θεμελιώδεις αξίες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Stampa», η ιταλική πρόταση προβλέπει εναλλαγή μεταξύ των λιμανιών «διαφόρων χωρών της Ε.Ε.» που βρέχονται από τη Μεσόγειο, δηλαδή «της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας» ως προς την αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα.

«Με τις δύο πρώτες χώρες, η ιδέα είναι να υπάρχει εκτενέστερη συνεργασία από ό,τι με τις άλλες», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

naftemporiki.gr