
Οι Γαλλικές Αρχές απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση
Πιθανή τρομοκρατική επίθεση με τοξικό αέριο ρικίνης ή εκρηκτικά απέτρεψαν οι Γαλλικές Αρχές.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Κολόμπ, συνελήφθησαν δύο αδέλφια.
“Δύο νέοι αιγυπτιακής καταγωγής που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επίθεση, με κάποιο εκρηκτικό ή ρικίνη, ένα εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο”, δήλωσε ο υπουργός στο BFMTV.
Η Ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του φυτού Ricinus communis, από το οποίο εκχυλίζεται το καστορέλαιο, ενώ η ρικίνη μένει στην ίνα. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμποδίζει την πρωτεϊνοσύνθεση στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) με χορήγηση από το στόμα είναι 1-20mg και πολύ μικρότερη με εισπνοή ή ένεση.
Χρησιμοποιήθηκε το 1978 στη δολοφονική επίθεση κατά του Βούλγαρου αντιφρονούντα Γκιόργκι Μακρόφ, ο οποίος πέθανε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.