Εκλογές με νόημα στη Βαυαρία την Κυριακή

Εκλογές με νόημα στη Βαυαρία την Κυριακή

Σημαίνουσες εκλογές στη Βαυαρία θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου για την τοπική κυβέρνηση. Εκλογές στο μεγαλύτερο από πλευράς έκτασης και το δεύτερο πληθυσμιακά κρατίδιο της Γερμανίας.

Πέραν όμως των στοιχείων αυτών είναι κι ένα κρατίδιο βαρόμετρο για την κυβέρνηση καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές που το διοικούν από το 1957 είναι το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ. Το θέμα όμως είναι πως φέτος και για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες οι Χριστιανοκοινωνιστές αναμένεται να χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους. Το μεταναστευτικό και οι χειρισμοί του και σε επίπεδο ομοσπονδίας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το CSU είναι αντιμέτωπο με την απώλεια της αυτοδυναμίας του.

Ο πληθυσμός του αυξήθηκε λόγω της μετανάστευσης. Η Βαυαρία έχει ισχυρή οικονομία, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας και πληρώνει ετησίως εκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια να εξισορροπηθούν τα πλούσια με τα φτωχά κρατίδια της χώρας.  Ένας από τους λόγους για την πτώση του κόμματος είναι η προσφυγική κρίση. Μια κρίση η οποία προκάλεσε την αύξηση των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο κρατίδιο. Τους τελευταίους μήνες το κόμμα κατάφερε να απομακρύνει πολλούς φιλελεύθερους ψηφοφόρους χωρίς να κρατήσει στους κόλπους της ψηφοφόρους της δεξιάς.  Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής δεν αποκλείεται να χρειαστούν άλλο ένα ή δύο κόμματα για να παραμείνουν στην εξουσία. Αν το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο μια συμμαχία κεντροδεξιάς των Χριστιανοκοινωνιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (ανεξάρτητοι υποψήφιοι) θα είναι από τα πιο πιθανά σενάρια. Αλλιώς, δεν αποκλείεται και μια συμμαχία των Χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους.

Ποιος φταίει;

Πολλοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη για την κακή πορεία του κόμματος στον ηγέτη του και υπουργό των Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Η διαφωνία του με τη Μέρκελ αναφορικά με την πολιτική στο προσφυγικό έχει προκαλέσει πολύ αρνητικά σχόλια. Πολλοί μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο παραίτησής του αν το κόμμα ηττηθεί στις εκλογές. Ωστόσο ο ίδιος θέλει να παραμείνει στη θέση του, λέει πως τους τελευταίους μήνες δεν ενεπλάκη στα θέματα της Βαυαρίας και πως ο μοναδικός υπεύθυνος για τις στρατηγικές αποφάσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι ο τοπικός πρωθυπουργός Μάρκους Σόντερ.

Ο Σόντερ πάντως δεν αποκλείεται να ευθύνεται για το χειρότερο αποτέλεσμα στη Βαυαρία. Ανέλαβε όταν ο Ζέεχοφερ πήγε στην κεντρική κυβέρνηση. Ο Σόντερ είναι προτεστάντης η δε απόφασή του να κρεμάσει σταυρούς σε όλα τα δημόσια κτίρια προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ακόμη, είναι από τους συντηρητικούς σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Τι είναι πάντως εκείνο που ανεβάζει ψηλά τους Πράσινους;

Οι Πράσινοι κατεβαίνουν με την Καταρίνα Σούλτς. Επίσης, αναφέρουν πως οι πολιτικοί είναι για να επιλύουν και όχι να προκαλούν προβλήματα.

Στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται στη δεύτερη θέση μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Το θέμα με τα οργανικά προϊόντα, το μέλι των μελισσών και αποτελούν μερικά από τα δεσπόζοντα θέματα της ατζέντας τους.  Όπως και να έχει η Κυριακή πλησιάζει και όλοι περιμένουν με ιοδιαιτερο ενδοαφέρον