Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να εγκρίνει την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Moderna -έγραψε η εφημερίδα Financial Times- τέσσερις ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών στον πληθυσμό με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ο οργανισμός σκόπευε να κινηθεί με ταχύτητα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας κατεπείγουσας χρήσης ενώ η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει τον οργανισμό συνέστησε επίσης να εγκριθεί η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου.

Η χορήγηση άδειας θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων (πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο) σε όλη την επικράτεια της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο.

Ημερήσιος απολογισμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν χθες Πέμπτη νέο πολύ βαρύ ημερήσιο απολογισμό, με πάνω από 3.200 θανάτους ασθενών με την COVID-19 και σχεδόν 250.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με φοβερή αναζωπύρωση της πανδημίας εδώ και πάνω από έναν μήνα. Το φράγμα των 200.000 μολύνσεων έχει ξεπεραστεί τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων ημερησίως μέσα σε δέκα ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από την κατάσταση στην Ευρώπη με την πανδημία αναγκάζουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να επισπεύσει τη συνεδρίασή του για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.