Εγγυήσεις ασφαλείας ζητά η Β. Κορέα για να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητά η Β. Κορέα για να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει λόγο να κατέχει πυρηνικά όπλα εάν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, φέρονται να δήλωσαν Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, όπως επιβεβαίωσε η Σεούλ, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ.

Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα φέρεται να δεσμεύθηκε ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ούτε συμβατικά ούτε – πολύ περισσότερο – πυρηνικά όπλα ενάντια στη Νότια Κορέα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Πιονγιάνγκ εξέφρασε την επιθυμία της να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ «σε έναν ανοιχτό διάλογο» με επίκεντρο το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης και της ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα».

Μάλιστα σε περίπτωση που δεχθούν οι ΗΠΑ να κάτσουν στο τραπέζι των διαπργαματεύσεων, η Πιονγιάνγκ φέρεται να δεσμεύθηκε για μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Κατά τον νοτιοκορεάτη αξιωματούχο μετά την επιστροφή υψηλόβαθμης αποστολής από την Πιονγιάνγκ, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής, την πρώτη τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία, στα τέλη Απριλίου.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Panmunjom Peace House στη πλευρά της Νότιας Κορέας, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της Σεούλ, Chung Eui-yong. Με αυτό τον τρόπο η Πιονγιάνγκ και η Σεούλ ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας που θα επιτρέπει την άμεση επικονωνία των ηγετών των δύο χωρών.

Η τελευταία σύνοδος μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2007 όταν, ο νοτιοκορεάτης ηγέτης Roh Moo-hyun συνάντησε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της Σεούλ αλλά και άλλους τέσσερις αξιωματούχους της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που έχει πραγματοποιήσει η Κιμ Γιονγκ Ουν με οποιοδήποτε αξιωματούχο της Νότιας Κορέας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2011.

naftemporiki