Είναι αλήθεια ότι τρώγοντας πίτσα στη δουλειά γινόμαστε πιο παραγωγικοί;

Είναι αλήθεια ότι τρώγοντας πίτσα στη δουλειά γινόμαστε πιο παραγωγικοί;

Οι μέρες που έπαιρνες σαλάτα στη δουλειά, για να φας κάτι χορταστικό αλλά ελαφρύ που δεν θα σε εμπόδιζε να συνεχίσεις τη δουλειά μετά, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον, χωρίς καθόλου τύψεις και έχοντας κατά νου πάντα πώς θα βελτιώσεις την αποδοτικότητα σου, μπορείς να υποκύπτεις στην απόλαυση της πίτσας.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι η πίτσα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητας και μάλιστα, όταν προσφέρεται δωρεάν στους υπαλλήλους!

Σύμφωνα με τον γνωστό ψυχολόγο Dan Ariely, που πραγματοποίησε την έρευνα στο πλαίσιο συγγραφής του βιβλίου του «Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations» (Δωροδοκία: Η κρυφή λογική που διαμορφώνει τα κίνητρα μας), το να μοιράζεται πίτσα σε υπαλλήλους γραφείου μπορεί να τους παρακινήσει περισσότερο και από χρηματικό bonus.

anoigma 1pizza-kopela-kai-antras-pou-trone

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο της Intel στο Ισραήλ, όπου ο Ariely έστειλε 3 διαφορετικά μηνύματα στους υπαλλήλους, στην αρχή της εβδομάδας, για να δει ποιο θα τους έδινε μεγαλύτερο κίνητρο για να δουλέψουν περισσότερο. Το πρώτο μήνυμα ήταν χρηματικό bonus $30, το δεύτερο ανέφερε ότι θα τους έκανε κάποια φιλοφρόνηση το αφεντικό τους και το τρίτο ήταν κουπόνι για δωρεάν πίτσα.

Μόλις μία μερά μετά τη λήψη του μηνύματος, η πίτσα αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική όλων, με τα επίπεδα παραγωγικότητας να αυξάνονται κατά 6,7%. Από την άλλη, το χρηματικό δώρο αύξησε την παραγωγικότητα μόλις κατά 4,9% την πρώτη μέρα, ενώ δύο μέρες μετά οι παραγωγικότητα τους έπεσε κατά 13,2% και ως το τέλος της εβδομάδας παρουσίασαν συνολική πτώση της τάξης του 6,5%. Μήπως τελικά τα λεφτά δεν είναι το παν;

pizza-anoigma

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια, ότι ανάλογα αποτελέσματα με την πίτσα είχε και η υπόσχεση φιλοφρόνησης από το αφεντικό, με την παραγωγικότητα όσων έλαβαν αυτό το μήνυμα να αυξάνεται την πρώτη μέρα κατά 6.6%, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αυτή η ομάδα είχε μεγαλύτερο ποσοστό αποδοτικότητας ακόμη και από αυτούς που έλαβαν τη δωρεάν πίτσα.

Συμβουλή προς τους διευθυντές λοιπόν; Αν θέλετε οι υπάλληλοι σας να δουλεύουν περισσότερο, μην ξεχνάτε να τους λέτε ότι κάνουν καλή δουλειά και από καιρό σε καιρό, να τους κερνάτε και καμία πίτσα. ,olivemagazine.gr