«Δύσκολος» ο Ιανουάριος για την πορεία της πανδημίας

«Δύσκολος» ο Ιανουάριος για την πορεία της πανδημίας

Bραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας σύμφωνα με τους αριθμούς και έντονος προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για τον Ιανουάριο και την επιδείνωση του καιρού. «Κατώτερη των περιστάσεων» η στάση της εκκλησίας στο δεύτερο κύμα.

Ιδιαίτερα συγκρατημένος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίσθηκε ο Νίκος Σύψας. «Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι αργή» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εφιστώντας την προσοχή στο Ιανουάριο και το κρύο που οδηγεί σε αύξηση των μολύνσεων.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος που έσπευσε να τονίσει πως «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί» στην αγορά «θα ανακληθεί το μέτρο του click away». Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα έσπευσε να τονίσει πως «με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν».

Ο Νίκος Σύψας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στάση της εκκλησίας τονίζοντας πως στο δεύτερο κύμα «είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις» πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν την τιμούν και πως «πρέπει να κάνει το καθήκον της» δηλαδή, «να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

Πρώτα τα δημοτικά

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολείων. «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε θέτοντας ως βασική προϋπόθεση να τηρηθούν τα μέτρα.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Χθες, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (693) με το νούμερο των νέων μολύνσεων από Covid-19 να είναι σαφώς μικρότερο από τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, τα τεστ που έγιναν κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν περίπου τα μισά σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα: συνολικά έγιναν 15.792 (9.432 μοριακά και 6.360 rapid), ενώ χθες τα τεστ ήταν πάνω από 30.000 (συγκεκριμένα: 31.284, δηλαδή 15.683 μοριακά και 15. 601 rapid).

Την ίδια στιγμή, 552 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ άλλοι 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Καμία χαλάρωση

Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται παρότι παρατηρήθηκε μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τελευταίες ημέρες, και οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς Covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70% ενώ οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ κατά 90%.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην πόλη.

Στο ΔΣ εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του ήδη χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας.