
Δύο “συμπτώσεις” σε μια μέρα στην ελληνορωσική κρίση: Η ξαφνική μετάθεση του πρέσβη και η πρωινή δήλωση της Κομισιον
Το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της χαρακτήρισε απαράδεκτη την εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο πρέσβης μας στη Μόσχα έλαβε την εντολή μετάθεσης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Δύο συμβάντα εν μέσω της θύελλας που μαίνεται στις σχέσεις της χώρας μας και της ιδιαίτερα σκληρής δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά για το θέμα της βίζας των δύο Ρώσων κληρικών που δείχνει την σιωπηρή εμπλοκή της Ρώσικης εκκλησίας στο θέμα.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράματα από την αρχή με πρώτη τη ξαφνική μετάθεση του πρέσβη μας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας στη ρωσική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Στον κ. Φρυγανά ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι πρέπει να επιστρέψει στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος λυπημένος αλλά ψύχραιμος αποχαιρέτισε τους διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας, σύμφωνα με τον ANT1.
Ο Ανδρέας Φρυγανάς υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Η θητεία του πρεσβευτή διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σε κανονικές συνθήκες.
Το ίδιο πρωί εκπροσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την εμπλοκή της Ρωσίας στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας με δήλωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα EURACTIV.com.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Κάρλος Μάρτιν δήλωσε ότι “η έλλειψη σεβασμού για την κυριαρχία και η παρέμβαση των άλλων χωρών στις εγχώριες υποθέσεις είναι απαράδεκτη”.
“Η ΕΕ ήταν πάντα σαφής σχετικά με αυτό και αναγνωρίζει την πρόκληση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το μεσημέρι ο ίδιος αξιωματούχος είχε τηρήσει στάση ουδετερότητας απέναντι σε Αθήνα και Μόσχα κάνοντας λόγο για… «αυστηρά διμερές ζήτημα» μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κάρλος Μάρτιν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή «αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.