Δύο εικόνες διαφορετικές που εξηγούν την σημασία της παιδείας ενάντια στον κορωνοϊό

Δύο εικόνες διαφορετικές που εξηγούν την σημασία της παιδείας ενάντια στον κορωνοϊό

Του Κώστα Μπούρη

 

Η κάθε εικόνα λέμε ότι είναι 1000 η 3000 λέξεις. Η κάθε εικόνα που φωτογραφίζει ο φακός της φωτογραφικής ή του κινητού μας ή ακόμα που βλέπουν τα μάτια μας. Αλήθεια πόσες εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας θα θέλαμε να αποθανατίσουμε για να αποδείξουμε κάτι που συμβαίνει και μας αφορά όλους αλλά δεν προλαβαίνουμε να το κάνουμε;

Αυτό συνέβη με μένα σήμερα. Είδα δύο εικόνες που εξηγούν  πόσο σημαντικό ρόλο έχει η παιδεία κυρίως σε ένα σκηνικό κορωνοϊού και lockdown που βιώνουμε. Παιδεία που παίρνει ο κάθε νεαρός από την ίδια την οικογένεια του, το σπίτι του δηλαδή!

Η πρώτη εικόνα ήταν έξω από το Mega Outlet το εμπορικό κέντρο και η δεύτερη μερικές ώρες αργότερα κάτω από τα γραφεία του Reportplus.gr. Δύο εικόνες διαφορετικές και σημαντικές συνάμα!

Στη πρώτη, ο πατέρας με τους τρεις γιούς του, να βγαίνει από το εμπορικό κέντρο. Βγάζει τη μάσκα και αμέσως ακολουθούν οι δύο μικρότεροι γιοι. Ο μεγαλύτερος την φοράει ακόμα. Κάτι λένε μεταξύ τους και την βγάζει και αυτός. Και οι τρεις προχωράνε εν μέσω κόσμου προς το παρκινγκ του εμπορικού χωρίς να φοράνε μάσκες, αν και θα έπρεπε σύμφωνα με τα όσα προστάζουν οι γιατροί και ο νόμος! Όλοι οι άλλοι επισκέπτες φορούσαν μάσκες είτε πήγαιναν προς το εμπορικό είτε είχαν βγει από αυτό.

Η δεύτερη εικόνα εξελίχθηκε όταν έφευγα από το γραφείο κατά τις 9 το βράδυ. Ακριβώς έξω από την έξοδο του κτιρίου βλέπω ένα νέο ζευγάρι, 20 με 25 χρονών το πολύ, όμορφα παιδιά, να συναντώνται. Και το αγόρι και το κορίτσι φορούν μάσκες κανονικά με τις μυτούλες μέσα. Αγκαλιάζονται, ασπάζονται με περισσή αγάπη, χωρίς όμως να βγάλουν τις μάσκες και προχωράνε χέρι, χέρι προς τον πεζόδρομο!

Δύο εικόνες διαφορετικές μέσα σε διάστημα λίγων ωρών που μου έμειναν στη μνήμη και επιβεβαίωσαν πόσο μεγάλη σημασία έχει η παιδεία που παίρνει ο κάθε νέος από το σπίτι του, από την οικογένεια του.

Ο πατέρας στο εμπορικό που σίγουρα είναι αρνητής της μάσκας και προφανώς θεωρεί ότι πρόκειται για μια παγκόσμια συνομωσία, ένα «ψεκασμένος» δηλαδή, που φρόντισε να μάθει και τους γιούς του για τα όσα «ψεκασμένα» πιστεύει. Ένας πατέρας που υποχρέωσε με τρόπο που μόνο οι γονείς γνωρίζουν και τον μεγαλύτερο γιο να βγάλει τη μάσκα αν και όπως φάνηκε ο νέος είχε αμφιβολίες για τα λεγόμενα του πατέρα του. Είμαι βέβαιος ότι ακόμα και μέσα στο εμπορικό κέντρο αν δεν υπήρχε σικιουριτάς να τους υποχρεώσει θα ήταν όλοι χωρίς μάσκες!

Στην άλλη περίπτωση του νεαρού ζευγαριού, προφανώς οι γονείς των παιδιών, είναι συνετοί και καθόλου «ψεκασμένοι» όπως άλλωστε οι περισσότεροι στη χώρα μας, και γι αυτόν τον λόγο τα παιδιά τους φορούσαν τις μάσκες τους ακόμα και στην υπέρτατη στιγμή της εκδήλωσης της αγάπης ενός ζευγαριού!

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να περιμένουμε από το κράτος να κάνει τα πάντα για να μας προστατεύσει από μια πανδημία σαν και αυτή, όμως αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε συνείδηση και απλώς είμαστε «ψεκασμένοι» τότε κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει το αυτονόητο: Να επιβάλει την ασφάλεια, τα μέτρα προστασίας ενάντια σε ένα υγειονομικό αδυσώπητο εχθρό!

 

ΦΩΤΟ: Αρχειο