Δυσπιστούν οι ΗΠΑ για τη διαφάνεια των τουρκικών εκλογών- Με F-35 στις κάλπες

Δυσπιστούν οι ΗΠΑ για τη διαφάνεια των τουρκικών εκλογών- Με F-35 στις κάλπες

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την Πέμπτη ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ, μία ημέρα μετά την προκήρυξή τους από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου.

«Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δύσκολο να διεξαχθούν απόλυτα ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές με τρόπο που θα συνάδει… με το τουρκικό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για σχεδόν 2 χρόνια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Διατυπώνουμε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να τις διεξάγουν (τις εκλογές) κατά τη διάρκεια αυτού του είδους κατάστασης έκτακτης ανάγκης» τόνισε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

F-35 πριν τις κάλπες

Με τα πρώτα τουρκικά F-35 πάει στην κάλπη της 24ης Ιουνίου ο “Σουλτάνος” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα όπως πανηγυρικά ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο twitter η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, στις 23 Ιουνίου εντάσσονται στον στόλο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο ζεύγος μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Η πανηγυρική μεν αλλά λιτή δε ανακοίνωση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν διευκρινίζει που θα γίνει η παράδοση των F-35. Εάν δηλαδή τα “κλειδιά” των -τεχνολογίας στέλθ- μαχητικών αεροσκαφών με τα  υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. EOTS, AN/AAS-37) θα δοθούν σε αμερικανικό έδαφος ή απευθείας σε κάποια από τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.