Δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια δίνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια δίνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς δίνει σε ομόφυλα ζευγάρια το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε στην Βουλή. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται το πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής ώστε εκτός από τις οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το ίδιο ισχύει και για διαζευγμένους, αλλά και άγαμους που επιθυμούν να ενταχθούν στην ίδια διαδικασία. Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες τόσο της αναδοχής όσο και της υιοθεσίας, καθώς έχουν διαπιστωθεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Επίσης, στοχεύει στο χαρτογραφήσει τα παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα, των ίδιων των ιδρυμάτων, όπως και των υποψήφιων γονέων για αναδοχή και υιοθεσία. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ξεχωριστών Εθνικών Μητρώων για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ.

Αναφορικά με την υιοθεσία, δεν εντοπίζεται η ίδια πρόβλεψη, καθώς το νομοσχέδιο παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος ορίζει πως η τεκνοθεσία συντελείται από συζύγους. Τουτέστιν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί γάμος, κάτι που δεν ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν να υπάρξει σχετική «νομοτεχνική βελτίωση» από το αρμόδιο υπουργείο.

Δείτε τα σχετικά άρθρα 8 και 9 του νομοσχεδίου:

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο, θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις παιδιών ΑμεΑ ή παιδιών με έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ο ανάδοχος γονέας θα αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και θα του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και συντάξεως. Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υποψηφίων αναδόχων γονέων για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες παιδιών.

Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την πάταξη των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών, όπως επίσης και η πανελλαδική επίβλεψη της πορείας υιοθεσιών και αναδοχών στη χώρα μας προκειμένου να επιτευχθεί η αποιδρυματοποίηση των παιδιών που σήμερα φιλοξενούνται σε ιδρύματα.