Δυναμικό «παρών» της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας σε τρεις διεθνείς εκθέσεις

Δυναμικό «παρών» της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας σε τρεις διεθνείς εκθέσεις

Ισχυρή και με πολύ θετικά αποτελέσματα ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε τρεις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “IFT 2018” στο Βελιγράδι, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “TTR 2018” στο Βουκουρέστι και τη Διεθνή Έκθεση “Holiday & Spa Expo” στη Σόφια.

Με γνώμονα την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας σε σημαντικές αγορές- στόχους των Βαλκανίων, η ΠΚΜ συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία και στις τρεις εκθέσεις ισχυροποιώντας τη θέση της στην περιοχή, καθώς οι τουρίστες από τα Βαλκάνια επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιλέγουν την Κεντρική Μακεδονία για δωδεκάμηνο τουρισμό.

Αξιοσημείωτος ήταν ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν τα περίπτερα του Ε.Ο.Τ. -στις εκθέσεις του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου- και του Δήμου Σερρών στη Σόφια, όπου συμμετείχε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους για όλα τα είδη, κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται και στις επτά περιφερειακές ενότητες.

Με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “IFT 2018” στο Βελιγράδι, όπου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και συμμετείχε στα εγκαίνια με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Τουρισμού Ρασίμ Κλιάιτς. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη της σερβικής κυβέρνησης, τους πρέσβεις των δύο χωρών, εμπορικούς ακολούθους, στελέχη του ΕΟΤ, καθώς και με κορυφαίους παράγοντες του τουρισμού και δημοσιογράφους σερβικών και άλλων ξένων ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των τριών εκθέσεων:

  • Στην “IFT2018” έλαβαν μέρος εκθέτες από όλο τον κόσμο και οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 100.000. Τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές ροές από τη Σερβία έχουν αξιοσημείωτη αύξηση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2017, οι αφίξεις Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 850.000, αύξηση μεγαλύτερη του 15%, ενώ η ισχυρή αυτή δυναμική συνεχίζεται και το 2018. Ο ΕΟΤ  συμμετείχε με περίπτερο 194 τ.μ. όπου φιλοξενήθηκαν 14 συνεκθέτες από την Ελλάδα, Περιφέρειες, Ενώσεις Ξενοδόχων, Τουριστικοί Οργανισμοί και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα και στην “TTR 2018”στο Βουκουρέστι, η οποία απευθύνεται κυρίως στο κοινό, με αξιοσημείωτη την αύξηση κατά 25% των προκρατήσεων πανελλαδικά.
  • Στην έκθεση “Holiday& Spa Expo” στη Βουλγαρία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Σερρών- ο οποίος συμμετείχε με ένα θεματικό περίπτερο αναδεικνύοντας τον αθλητικό τουρισμό και συγκεκριμένα το αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών- και φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, φορείς και επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Έκθεση συμμετείχαν πάνω από 350 εκθέτες από την Βουλγαρία, ενώ υπήρξαν και 22 αποστολές από χώρες του εξωτερικού, ενώ για πρώτη φορά, συμμετείχε η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό. Επίσης, μεταξύ των εκθετών, δυναμική ήταν και η ελληνική παρουσία φορέων, ξενοδοχειακών αλυσίδων αλλά και πρακτόρων από την Π.Κ.Μ.«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια. Οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο, ξεπερνώντας πλέον συνολικά τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ και το τουριστικό ρεύμα κατά τους μήνες εκτός της θερινής τουριστικής περιόδου αυξήθηκε κατά 30%. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό των τουριστών από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Διαρκής στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας τόσο από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές όσο και από νέες τουριστικές αγορές.» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.