Δρόμοι με γυναικεία ονόματα σε έλλειψη

Δρόμοι με γυναικεία ονόματα σε έλλειψη

Με πολύ μικρό ποσοστό γυναικείων ονομάτων σε δρόμους εμφανίζεται η πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.

Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 2% των δημοσίων δρόμων στην κροατική πρωτεύουσα παίρνουν το όνομά τους από σημαντικές γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 15 φορές μικρότερο από το αντίστοιχο για τους άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τοπική οργάνωση, ξεκίνησε κάποιες ενέργειες για να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα, με σκοπό να υπάρξουν περισσότεροι δρόμοι στο Ζάγκρεμπ που θα φέρουν το όνομα αξιόλογων γυναικών.

Όταν οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν σε ένα πάρκο το όνομα ενός άνδρα συγγραφέα, ο σύλλογος Kulturtreger έστειλε επιστολή, ζητώντας να πάρει το πάρκο το όνομα μιας γυναίκας. Προτάθηκαν η εθνογράφος και συγγραφέας Mara Čop Marlet, η ζωγράφος και ποιήτρια Katarina Dujšin Ribar ή η ηθοποιός και συγγραφέας Božena Begović.

Αυτή τη στιγμή, ακριβώς όπως και στους μηχανισμούς εξουσίας, στους δημόσιους χώρους της Κροατίας -μιας ευρωπαϊκής χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ισότητα των δύο φύλων- κυριαρχεί η ανδρική παρουσία. Ωστόσο από ότι φαίνεται ξεκίνησε ένα κύμα αντίδρασης για να αλλάξει όλο αυτό υπέρ των γυναικών.

Πως μπορεί όμως αυτό να περάσει από τη θεωρία στην πράξη;

Οι δυναμικές γυναίκες με λόγο έχουν αυξηθεί πλέον, πράγμα που καθιστά το μέλλον λίγο πιο αισιόδοξο. Για την Κροατία ξεκινά ήδη μία σειρά δυναμικών δράσεων που θα ενισχύσει τη φωνή του γυναικείου κινήματος.

Αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του ανοικτού κέντρου του Σαράγεβο (SOC) αξιόλογες γυναίκες της Βοσνίας θα αποτυπωθούν στο νόμισμα της χώρας.Είναι μια αρχή για ένα πιο ισότιμο μέλλον για τα δύο φύλα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

In.gr