“Δουλειά” με 1.200%… αριστερό κέρδος

“Δουλειά” με 1.200%… αριστερό κέρδος

Toυ Νίκου Καραγιαννακίδη*

Μετά την “περήφανη” διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 όλοι θυμούνται την εξίσου… “περήφανη” διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα της πρώτης, δεύτερης, τρίτης κ.λ.π. δόσης του τρίτου μνημονίου. Όσο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση παρίστανε στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται σκληρά (πλέον για τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου) τα ξένα funds έτριβαν τα χέρια τους και διαπραγματευόντουσαν το μεγαλύτερο ξεπούλημα πλούτου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες που διασώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, τις οποίες πλήρωσε με πολύ σκληρό τρόπο ο ελληνικός λαός… ξεπουλούνταν στην εξευτελιστική τιμή των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το δε ελληνικό δημόσιο που είχε αποκτήσει μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων το 90% των μετοχών τους, αφού τις διέσωσε, τις… χάριζε πλέον στα ξένα funds έναντι πινακίου φακής. Το ενεργητικό των τραπεζών ανερχόταν τότε (σ.σ. και τώρα) σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και οι κυβερνώντες τις χάριζαν στους ξένους για… 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να ταν, όμως, μόνον αυτό; Όχι! Παράλληλα με την δωρεάν προσφορά των τραπεζών μας στους ξένους (σ.σ. είχε απαγορευτεί να συμμετάσχουν στην εξαγορά τους… Έλληνες) η πρώτη φορά Αριστερά συμφωνούσε και δύο επαίσχυντους -για το νομικό μας πολιτισμό- νόμους. Ο πρώτος νόμος ήταν ο 4354/2015, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 (έχει υπογραφή του συντρόφου Τσακαλώτου) κι έδωσε την δυνατότητα στις Τράπεζες να μπορούν να πωλούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα debt funds. Ο δεύτερος νόμος ήταν η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιτάχυνε την απονομή Δικαιοσύνης και καλά, ωστόσο το μοναδικό που επιτάχυνε ήταν την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών.

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Μα φυσικά υπέρ των κερδοσκόπων και προκειμένου να μπορούν οι Τράπεζες να πωλούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds και παράλληλα τα ξένα funds να μπορούν να εισπράττουν πιο εύκολα τις απαιτήσεις τους δικαστικά, εάν δεν μπορέσουν με άλλον τρόπο. Ωστόσο, ο αριστερός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε μόνον σε αυτούς τους νόμους. Με το νόμο 4389/2016 θέλησε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τα ξένα funds να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη μας, κι επέτρεψε την πώληση και των μη κόκκινων δανείων. Ειδικότερα, με το νόμο αυτό επιτράπηκε στις Τράπεζες να πωλούν εκτός από τα κόκκινα και τα ενήμερα δάνεια, υπό τον όρο ότι ο δανειολήπτης δεν εξυπηρετεί κάποιο δάνειό του. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας που έχει δύο δάνεια κι εξυπηρετεί μόνον το ένα (πχ το στεγαστικό του) και το άλλο δεν μπορεί (πχ μία κάρτα ή ένα καταναλωτικό ή ένα επαγγελματικό του δάνειο), τότε θεωρείται επισφαλής και η Τράπεζα μπορεί πλέον να πωλήσει και το ενήμερο δάνειό του.

Παράλληλα στο τρίτο μνημόνιο και στα προαπαιτούμενα ετέθη ο όρος ότι για να εξυγιανθούν οι Τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει αυτά να μειωθούν το 2019 στο 35% του συνόλου των δανείων, και από το 2019 κι έπειτα να μειώνονται κάθε έτος κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει από το 2019 να λαμβάνουν χώρα κατά μ.ο. 40.000 πλειστηριασμοί ακινήτων από τις Τράπεζες για να εξισορροπηθεί η αγορά ακινήτων. Αυτό το τελευταίο πλαίσιο είναι πραγματικά η ταφόπλακα για τον δανειολήπτη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στην ελληνική νομοθεσία δεν υπήρξε πρόβλεψη για την δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη. Το επιχείρημα; Θα καθυστερούσε πολύ η εξυγίανση των Τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει είναι το εξής: ένα fund που έχει αποκτήσει τις μετοχές μίας τράπεζας (σ.σ. τα ξένα funds απέκτησαν τις μετοχές σε αξία κατά 200% χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών), κάλλιστα μπορεί να ιδρύσει ένα άλλο fund, στο οποίο θα πουλά σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές τα κοκκινα δάνεια (πχ στο 5% της αξίας τους) και να εισπράττει το fund αυτό είτε από τον δανειολήπτη είτε μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας του δανειολήπτη, το 80% της αξίας του δανείου (ναι 1200% αριστερό κέρδος σε ένα χρόνο) και να μην φορολογείται καν στην χώρα μας.

Έβλεπα παλαιότερα “ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” κι ενθυμούμαι ότι επί τέσσερις συνεχόμενες εκπομπές μιλούσε για τον ήρωα Τσάβεζ και τους λοιπούς επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής που τους κτύπησε το ΔΝΤ και οι λεγόμενοι οικονομικοί δολοφόνοι αυτών των χωρών, κι αναρωτιέμαι: Τώρα ο δημοσιογράφος του “ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” κ. Κούλογλου -και μάλιστα με θεσμικό ρόλο, αυτόν του ευρωβουλευτή- σιωπά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του είναι οι… οικονομικοί δολοφόνοι της Ελλάδας;

Επειδή τα όσα αναφέρω είναι πραγματικές… εγκληματικές ενέργειες, απλώς αναφέρω ότι στην αφρικανική Μποτσουάνα η υποσαχάρια κυβέρνησή της κρατικοποίησε την εταιρία διαμαντιών που ανήκε σε βρετανικές εταιρίες, ενώ αντίθετα στην δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ χάρισε δωρεάν τις τράπεζές μας, οι οποίες ενώ ήταν κρατικές έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, έλεγε προεκλογικά ότι θα τις κρατικοποιούσε. Μιλάμε για το απόλυτο βέρτικο ενός πολιτικού απατεώνα…

*Δικηγόρου (και νομικού εκπροσώπου του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας)