Διπλό μήνυμα σε Φανάρι και Μαξίμου: Αγαπάμε Βαρθολομαίο και Τσίπρα, αλλά πιο πολύ την Εκκλησία μας

Διπλό μήνυμα σε Φανάρι και Μαξίμου: Αγαπάμε Βαρθολομαίο και Τσίπρα, αλλά πιο πολύ την Εκκλησία μας

Διπλό μήνυμα με αποδέκτες τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος, μετά τη ρήξη με το Πατριαρχείο, υπογράμμισε το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενώ προς το Μέγαρο Μαξίμου -μετά την αποκάλυψη για συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την εκκλησιαστική περιουσία, έστειλε μεν μήνυμα συνεργασίας και αγάπης, βάζοντας ωστόσο ως όριο, το συμφέρον της Εκκλησίας.

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα βοηθάμε. Ολους αυτούς τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Παρότι επισήμως ο λόγος της ματαίωσης της συνάντησης ήταν ότι η Ιεραρχία συνεδρίαζε την ημέρα εκείνη για να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης, η εφημερίδα Καθημερινή έγραφε ότι η απόφαση αυτή αποτυπώνει μια κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» της διαμάχης, αφορά στο κτήμα Προμπονά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, το συγκεκριμένο θέμα, ως αφορμή και μόνον, αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δ. Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.