Δικηγόροι ανέλαβαν πρωτοβουλία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Δικηγόροι ανέλαβαν πρωτοβουλία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Πρωτοβουλία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης αναλαμβάνει η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια».

Η πρωτοβουλία της ομάδας των δικηγόρων έρχεται να συνδράμει στην προσπάθεια να γυρίσουν στην πατρίδα οι δυο στρατιωτικοί σε αντίθεση με τη χτεσινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος πάγωσε την έκδοση του Τουργκούτ  Καγιά. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία περιπλέκει την κατάσταση υπό την έννοια ότι παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης – την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου και ιστορικού στη γειτονική χώρα-  απέναντι στην πολιτική ηγεσία. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναιρεί το επιχείρημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης το οποίο χρησιμοποιεί η χώρα στις διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα για τους 8 στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα από τις 16 Ιουλίου 2016 και ζητούν άσυλο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια» θα στείλει επιστολή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αδριανούπολης – με τον οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αδελφοποιηθεί στο παρελθόν – και θα ζητήσει την ενεργοποίηση κάθε νομικού μέσου αλλά και της κοινής γνώμης. Ο σκοπός μιας τέτοιας ενέργειας είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, ώστε να τους απαγγελθεί σύντομα κατηγορία, να προσαχθούν σε δίκη και, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ομάδας «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια» με την προϊσταμένη του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, την οποία ενημέρωσε για τις σχετικές ενέργειες.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και από νομική και από εθνική σκοπιά» είπε ο κ. Λαμτζίδης και γνωστοποίησε ότι ήδη επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τις κοινές τους κινήσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας των δικηγόρων, που δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ήδη αριθμεί 36 άτομα, εκ των οποίων και μέλη από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρουσίασαν στην κ. Νοτοπούλου τους σχεδιασμούς της για το άμεσο μέλλον.

«Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν ανάμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους 15 Βαλκανικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στο βαλκανικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούμαστε και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του δικηγόρου και του σεβασμού στο επάγγελμα αυτό, δεδομένου ότι –παρά το καλό επίπεδο που υπάρχει στην Ελλάδα– υπάρχουν δυσμενείς σχετικές αναφορές στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) για όλα τα κράτη. Σκοπός μας είναι ειδικά στα Βαλκάνια να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου καθώς είναι θεμέλιος λίθος του η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος και ο σεβασμός του ρόλου του δικηγόρου» σχολίασε ο κ. Λαμτζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση της ομάδας με την κ. Νοτοπούλου, έγινε κατανοητό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών και σε επίπεδο βάσης και αυτό κρίθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ