Διαψεύδει η AstraZeneca τα περί αναπάντητου τελεσιγράφου για τα εμβόλια

Διαψεύδει η AstraZeneca τα περί αναπάντητου τελεσιγράφου για τα εμβόλια

Σε ιταλικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η AstraZeneca έχασε την προθεσμία να δώσει σαφείς απαντήσεις στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, απάντησε σήμερα η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι είχε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, για το θέμα, σε θετικό κλίμα.

Η εταιρεία έχει παραδώσει μέχρι στιγμής πολύ λιγότερες δόσεις εμβολίων από αυτές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά και στις 19 Μαρτίου, η επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Σάντρα Γκαλίνα, απέστειλε επιστολή, στην οποία τόνιζε ότι ο φαρμακοβιομηχανία «έχει παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με την παραγωγή και παράδοση των 300 εκατ. δόσεων εμβολίου στην Ε.Ε.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε απαντήσει στην Επιτροπή εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου του μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ότι η ομάδα μας είχε μια συνάντηση με την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα σε πνεύμα συνεργασίας», ανέφερε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Διευθυντής Παγκόσμιων Σχέσεων Μέσων της AstraZeneca Μάθιου Κεντ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ε.Ε. και της φαρμακοβιομηχανίας, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανέμεναν έως το τέλος Μαρτίου 120 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά η AstraZeneca παρέδωσε μόλις 30,12 εκατ. δόσεις, με τον εκπρόσωπο πάντως σήμερα να μη σχολιάζει επί της ουσίας τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων.