Διατροφή και Υγεία, μερικά καλά νέα!

Διατροφή και Υγεία, μερικά καλά νέα!

Κι άλλα καλά νέα για τροφές που βοηθούν την υγεία μας. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2018» στη Βοστόνη παρουσιάστηκαν μια σειρά μελετών επί του θέματος:

Αβγά vs διαβήτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια σε τυχαιοποιημένη μελέτη 12 εβδομάδων σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με προ και διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσαν ότι τα αβγά συντελούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν κάθε ημέρα ένα αβγό και είχαν μεγάλες βελτιώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν υποκατάστατο αβγού. Περαιτέρω, η κατανάλωση αβγών δεν άλλαζε σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Φιστίκια πεκάν μειώνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με μελέτη Επιστημών Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts έπειτα από 4 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης μιας χούφτας φιστικιών πεκάν υπέρβαροι ενήλικοι 45 ετών και άνω, κατά τα άλλα υγιείς, είχαν θετικές αλλαγές ως προς τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η αντίσταση ινσουλίνης και η λειτουργία των ινσουλινο-παραγωγών κυττάρων, συγκριτικά με όταν τα ίδια άτομα έκαναν όμοια διατροφή σε λιπαρά και φυτικές ίνες αλλά χωρίς τα συγκεκριμένα φιστίκια.

Γαλακτοκομικά vs ορθοκολικού καρκίνου

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν μελετώντας 101.677 άτομα, 54-83 ετών, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι όλα ίσης αξίας ως προς τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν χαμηλών λιπαρών ή γαλακτοκομικά που είχαν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τα λαχανικά και τα μούρα κατά της νόσου Πάρκινσον

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Αντικαρκινικού Κέντρου Rush συσχέτισαν την υγιεινή διατροφή με τον μειωμένο κίνδυνο παρκινσονισμού (μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που προκαλούν κινητικά προβλήματα όπως αυτά των ατόμων με νόσο Πάρκινσον). Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 706 άτομα, για περίπου 4,6 χρόνια, και ανακάλυψαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονται με ιδιαίτερα μειωμένο κίνδυνο. Η ανάλυση έδειξε συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και μούρων, αλλά όχι άλλα φρούτα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρκινσονισμού και να επιβραδύνει την πρόοδο του σε ηλικιωμένα άτομα.

Τα μανιτάρια vs φλεγμονών

Ανάλυση των πολυσακχαρίδων PPEP-1 και PPEP-2 των εδώδιμων μανιταριών πλευρώτους αποκαλύπτει ότι οι περίπλοκοι αυτοί υδατάνθρακες μπορούν να αναστείλουν την επαγόμενη φλεγμονώδη αντίδραση. Επιστήμονες από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι οι PPEP-1 και PPEP-2 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως διατροφικά συμπληρώματα για τη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού.

Ο καφές κάνει καλό στο ήπαρ

Τέλος, μελέτη η οποία έγινε σε τουλάχιστον 14.000 άτομα, 45-69 ετών, έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω προβλημάτων στο ήπαρ, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν ποτέ καφέ. Η έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins επιβεβαιώνει εν ολίγοις ότι οι καταναλωτές καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ηπατοπάθειας.