Διαστάσεις τελικής αναμέτρησης με το “παλιό σύστημα” δίνει στην υπόθεση Novartis ο Α.Τσίπρας.

Διαστάσεις τελικής αναμέτρησης με το “παλιό σύστημα” δίνει στην υπόθεση Novartis ο Α.Τσίπρας.

Επιστρέφοντας ολοταχώς στη σκληρή προεκλογική ρητορική του 2014, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, αποφασισμένος να φορτώσει στην υπόθεση Novartis όλες τις κατά ΣΥΡΙΖΑ “αμαρτίες” του “παλιού πολιτικού συστήματος”, από τα σκάνδαλα του παρελθόντος, μέχρι τα μνημόνια του παρόντος!

“Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών εκείνων έξω από τη χώρα που σχεδίασαν και επέβαλαν τα μνημόνια. Κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εξαιτίας της κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ως “μόνη θεσμική οδός για την υπόθεση Novartis”.

«Στα χρόνια του μνημονίου, παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως η κατασπάθιση και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύβρις απέναντι σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και την ζωή των παιδιών του», είπε ο πρωθυπουργός. «Από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, κανείς δεν ξέρει πόσο στοίχισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ. Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισ. ευρώ, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για το 2002-2010 η ζημιά για το Δημόσιο είναι 23 δισ. δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν, πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια. Αν αυτά τα 23 δισ είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια γενικά.»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “καταιγιστικές” τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ταύτισε με “ομολογία ενοχής” τα σχόλια περί “παραγραφής αδικημάτων” και υποστήριξε ότι τη παραγραφή ή μη των αδικημάτων, θα την κρίνει η προανακριτική επιτροπή.

Παρομοίασε τις αιχμές για “πολιτικές διώξεις” με τη “δημαγωγία όποιου πιάνεται στα πράσα”: “Δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε γνωστή κασέτα πολιτικής δίωξης και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τετριμμένα, τοξικά, υπονομευτικά.”

Ανασύροντας εκ νέου το επιχείρημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς, πρόσθεσε ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης “είναι μεγάλη ευθύνη για την Αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες αλλά και για κάθε δημοκρατική δύναμη και για κάθε Έλληνα που κατανοεί τον πατριωτισμό ως ευθύνη.”

Απαντώντας στα περί μεθοδεύσεων και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ανέφερε: «Είναι ξένος ο πολιτικός στόχος να εξοντώσουμε πολιτικούς αντιπάλους, αλλά δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες.»

Δίνοντας ακόμα πιο έντονα τον τόνο της πολιτικής τακτικής που θα δούμε το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του “μαζί τα φάγαμε”, δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», θυμίζοντας έντονα τη μέρα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, όταν φώναζε “σήμερα ξεμπερδεύουμε με το παλιό”.