Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για την κυριακάτικη εργασία

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για την κυριακάτικη εργασία

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στο πλαίσιο των 32 Κυριακών ανοιχτά το χρόνο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στίς 10:00 το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική ανακοίνωση της η συλλογικότητα «Αντεπίθεση εργαζομένων στο εμπόριο» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «την Κυριακή 6/5 ξεκίνησε το συνεχές κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Δυσκολεύονται να το εφαρμόσουν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις μας. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε καμία από τις Κυριακές μας, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον αφήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι».

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «από την 1η Κυριακή (23/7/2017) εφαρμογής του μέτρου των “32 Κυριακών” αποτράπηκε το άνοιγμα αρκετών μεγάλων καταστημάτων. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε! Οι εργοδότες έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, ανακοινώνοντας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά μας, την προσωπική μας ζωή, αποδεικνύουν ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα! Ανταγωνίζονται ποια εταιρία θα κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, με θύματα εμάς τους εργαζόμενους. Εργοδοσία, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, με τα ψέματα περί αύξησης του τζίρου και μείωσης της ανεργίας, θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πανελλαδικά, για όλες τις Κυριακές του χρόνου».

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των εργοδοτών που προσπαθούν να μας διασπάσουν με δόλιους τρόπους. Ανοίγουν εναλλάξ τα καταστήματα. Βάζουν τους μισούς να δουλεύουν 5ωρο χωρίς ρεπό και τους υπόλοιπους 8ωρο με ρεπό. Ζητάνε να δουλεύουν μόνο όσοι θέλουν, στοχοποιώντας τους υπόλοιπους που θα αρνηθούν.

Φέτος, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, σε κάθε κατάστημα να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα, να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους από τα άλλα καταστήματα και τους αλληλέγγυους. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Σε κάθε κατάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι να ξαναδηλώσουμε συλλογικά, ότι δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε Κυριακές! Να προετοιμάσουμε με κάθε τρόπο την συμμετοχή μας στην απεργία. Όλοι εμείς, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, που πιέσαμε για την κήρυξη των απεργιών, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τις οργανώσουμε, για να ακυρώσουμε στην πράξη την κυριακάτικη εργασία!».