Διακήρυξη Βόρειας και Νότιας Κορέας: Η επόμενη μέρα

Διακήρυξη Βόρειας και Νότιας Κορέας: Η επόμενη μέρα

Ο ηγετης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε Ιν ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μια ιστορική σύνοδο κορυφής, τα αποτελέσματα της οποίας ελάχιστοι είχαν προβλέψει. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και εκείνοι που παραμένουν σκεπτικοί.

Ο Μάικλ Ο’ Χάνλον εργάζεται στο Ινστιτούτο Brookings και δεν πανηγυρίζει, ωστόσο βλέπει θετικά τς εξελίξεις. Όπως λέει, «ο Κιμ προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη συμφωνία κάνοντας τις ελάχιστες παραχωρήσεις. Και έτσι μιλάμε για μια συνθήκη ειρήνης και διενέργεια μερικών ακόμα συναντήσεων, όμως αυτά είναι τα εύκολα».

«Χαίρομαι που βλέπω τον Πρόεδρο Κιμ να συμπεριφέρεται με έξυπνο τρόπο. Πέρυσι φαινόταν σχεδόν τρελός, νόμιζε κανείς ότι θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο χείλος του πολέμου ή και ακόμα παραπέρα. Το γεγονός ότι ενεργεί με έναν έξυπνο τρόπο, έστω και αν έχει εγωιστικό υπόβαθρο και ενδεχομένως πονηρά κίνητρα, ακόμα και αυτό είναι πρόοδος στα μάτια μου», λέει ο Μάικλ Ο’ Χάνλον.

Η διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών και προπαγανδιστικών ενεργειών» και από τις δύο πλευτές αλλά και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».

Ο αναλυτής του Brookings αναφέρει: «Αυτές οι συναντήσεις αλλάζουν το κλίμα αλλά δεν βοηθούν τόσο πολύ στην ουσία επειδή η ουσία εξακολουθεί να είναι αυτή η βασική αλήθεια: Πώς θα γίνει το πρώτο βήμα για μια πυρηνική συμφωνία που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, όταν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα;».

Η ιστορική συνάντηση τράβηξε τα βλέμματα των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης που πάτησε έδαφος της Νότιας Κορέας από το 1953. Κάτι αντίστοιχο έκανε όμως και ο πρόεδρος της Νότιας, που περιηγήθηκε για λίγο σε έδαφος της Βόρειας. Οι δυο τους συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δυο κράτη και σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη, μέσα στην χρονιά θα ξανασυναντηθούν για να υπογράψουν την συνθήκη ειρήνης που θα τερματίσει και επίσημα τον κορεατικό πόλεμο.
Η διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης». Κυρίως όμως αποφασίστηκε η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Βόρεια Κορέα ανέλαβε πρώτα να παγώσει τα πυρηνικά. Αυτή είναι μια πολύτιμη αρχή για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο. Ξεκάθαρα δηλώνω ότι ο Νότος και ο Βορράς θα συνεργαστούν στενά για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Μουν Τζε Ιν.

Στο ίδιο μήκος κύμματος ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε: «Θα κάνουμε προσπάθειες να πετύχουμε καλά αποτελέσματα μέσα από την στενή μας επικοινωνία, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η συμφωνία μας που υπογράφεται σήμερα ενώπιον ολόκληρου του κόσμου, δεν θα τερματιστεί στο ξεκίνημά της όπως συνέβη με προηγούμενες συμφωνίες».
Στην πρώτη μεταξύ τους σύνοδο εδώ και δέκα χρόνια, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μέσα στο έτος. Ακόμα, θα προωθηθούν πολυμερείς συζητήσεις και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους και ακολούθως έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας».

Όπως επίσης αναφέρθηκε, κατά προτεραιότητα θα αναζητηθεί λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα της επανένωσης των διαχωρισμένων στα δύο κράτη οικογενειών.

Από την Πρωτομαγιά σταματούν όλες οι προπαγανδιστικές ενέργειες των δύο χωρών ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας για να συζητήσουν την σταδιακή μείωση των εξοπλισμών.

Τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί την Πιονγκγιανγκ ο Μουν, ενώ και ο Κιμ δήλωσε έτοιμος ανά πάσα στιγμή να γίνει ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πηγαίνει στην Σεούλ από το 1965.

Τέλος συμφωνήθηκε η σύνδεση και ο εκσυγχρονισμός του οδικού αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου των δύο χωρών, αλλά και να συνεχιστεί η κοινή κάθοδος σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. όπως συνέβη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσανγκ, αρχής γενομένης από τους Ασιατικούς Αγώνες της φετινής χρονιάς.

EURONEWS.COM